България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй": Държавата ще си върне инвестициите в "Белене"

Към атомната централа има интерес от Китай, САЩ и Турция, обяви Валентин Николов в "България сутрин"

15.12.2016 | 08:55 Редактор: Тодор Петров
Бивш шеф на АЕЦ

Очаква се да бъде направена приватизация на АЕЦ "Белене", от която да последва възвръщаемост на всички вложени средства в проекта. Освен от Китайската индустриална банка интерес към проекта има още от САЩ и Турция.

Това обяви в "България сутрин" бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. По думите му решението на казуса е да се направи приватизация с дружество, което ще вземе всички активи и пасиви.

"Това е един вид прозрачност, а когато има преговорен процес винаги остава съмнение за нещо скрито. Банката е приела условията, които ще бъдат заложени в приватизационния процес. В балансовата стойност ще влязат всички пари, които са дадени за площадката и цялото оборудване", поясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на Комисията по енергетика в НС посочи, че печалбата за държавата ни е, че тя ще има актив от косвената дейност на една атомна централа. Очаква се 30% от произвежданото оборудване да бъде възложено на български фирми.

"След решението на Арбитражния съд вече имаме цена на АЕЦ "Белене", преди това не я знаехме. Всеки инвеститор вече може да си направи сметка дали да инвестира в този проект", каза още Валентин Николов.

Той припомни, че Министерският съвет е възложил на енергийния министър да изготви икономико-технически анализи. Вече е проведена среща и с учени от БАН. След три месеца трябва да се вземе решение и да се изготви проект за приватизация. До края на 2017 г. се очаква развръзка по казуса.