Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Делян Добрев: Проектът АЕЦ "Белене" трябва да се реализира изцяло като частен

Дали ще се случи нещо или не - предстои да видим, каза депутатът от ГЕРБ пред Bulgaria ON AIR

08.12.2016 | 20:12 Редактор: Луиза Божинова
Делян Добрев: Проектът АЕЦ

Проектът АЕЦ "Белене" трябва да се реализира изцяло като частен. Ако може да се приватизира, ще получим и инвестираните средства в площадката, които са в размер на милиарди.

Това коментира Делян Добрев от ГЕРБ в предаването "Денят ON AIR". По думите му информацията от правителството е, че има проявен интерес към АЕЦ "Белене", правени са срещи, а за една китайска компания се знае със сигурност.

"Дали ще се случи нещо с проекта или не - предстои да видим", допълни Добрев в студиото на Кузман Илиев.

На въпрос дали е настъпило време да падне забраната от 2012 година за строежа на АЕЦ, бившият енергиен министър подчерта, че няма нито мораториум, нито забрана.

"През 2012 година правителството отмени стари решения за стартиране на АЕЦ "Белене". За да се рестартира проектът, Министерският съвет отново трябва да вземе решение, но то трябва да бъде с железни условия за това, че държавата няма да носи риска повече от инвестирането в този проект или подобен тип проекти", обясни Добрев в ефир.

По отношение на това, че НЕК придобива реакторите АЕЦ "Белене" и започва да ги съхранява, Добрев посочи, че в момента, в който се плати оборудването ще получим собственост върху него. По думите му съхранението не е проблем.

Във връзка с програмата за саниране, Добрев посочи, че тя не е само за блоковете.

"Всичко, което е над 6 апартамента, без значение каква е конструкцията на сградата, може да кандидатства за финансиране по тази програма. Разбира се, тя не може вечно да бъде сто процента безвъзмездна, след втората година интензитетът на помощта ще намалее", поясни Делян Добрев пред Bulgaria ON AIR.

Целия разговор вижте във видеото: