Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Пари за саниране има, увери Делян Добрев

Трябва обаче да има и правителство, което да продължи програмата, уточни народният представител от ГЕРБ

23.11.2016 | 20:22 Редактор: Мария Аладжова
Пари за саниране има, увери Делян Добрев

Пари за програмата за саниране има, но трябва да има и правителство, което да внесе поправки в програмата, за да бъде тя продължена. Това обясни в предаването "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR народният представител от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев.

"Тезата на министър Павлова е, че това е правителство в оставка, има още една или две седмици, не се знае дали следващото правителство - служено или следващото редовно, след изборите през април ще реши да продължи с тази програма или не", коментира Добрев.

По думите му за година и половина има 3400 подписани договора, внесени в банката. 

"Пари има достатъчно", продължи той. "Знаете, че излишъкът към началото на ноември е 3 млрд. лева, при положение, че в бюджета е заложен 1 млрд. дефицит. В програмата е записан първоначален бюджет от 1 млрд. лева. За да се продължи с още средства, които ги има, трябва да се промени програмата, така че да се завиши тази сума от 1 млрд. лева. Бързам да уточня, че тази програма е записана в предизборната програма на ГЕРБ още 2013 година".

Бившият министър на енергетиката коментира и позицията на депутатите от Патриотичния фронт, които днес заявиха, че са готови да съставят правителство в настоящия парламент и дори да подкрепят кабинета в оставка, но с друг министър-председател:

"Политическото решение на ГЕРБ е, че трябва да има предсрочни парламентарни избори, за да се види реалната тежест на партиите в парламента, защото след президентските избори се видя, че независимият кандидат, подкрепен от БСП, получи значително повече гласове, отколкото десните партии в България. Ако това променя състава на парламента, то не би следвало точно този парламент да излъчва нов кабинет в следващите две години", уточни Добрев.

А що се отнася до повдигнатото му обвинение заради АЕЦ "Белене", Добрев заяви: "Това, което мога да повторя е, че моят подпис стои под докладната за спиране на "Белене" и аз наистина не разбирам тази ситуация, в която съм обвинен за "Белене" при положние, че мое е предложението към Министерския съвет за спиране на този, многократно съм казвал, корупционен проект, където потънаха милиарди".