Министър Павлова твърди: Санирането не е спряно, но парите за него са свършили

Само преди месец обаче в Бургас отново тя обяви, че активността през 2017 г. ще бъде двойно по-голяма от тази през настоящата година

22.11.2016 | 18:22 Редактор: Ирина Георгиева
Министър Павлова твърди: Санирането не е спряно, но парите за него са свършили

Санирането не е спряно. Парите за него са свършили. Това уточни днес регионалният министър Лиляна Павлова след като снощи МРРБ съобщи, че до кметовете са изпратени указания да не сключват повече договори тази година. Тъй като Правителството е в оставка не е ясно и дали Програмата ще продължи и догодина.

Една от Общините отличници по програмата за енергийна ефективност е Бургас. Какво ще се случи със сградите там след спиране на парите?

Един от блоковете на бургаския комплекс "Лазур" е на почти 50 години и се нуждае спешно от ремонт. Стефан е домоуправител на сградата и е разтревожен от новината, че нови договори за саниране няма да бъдат сключени заради очакван финансов ресурс.

"След снощната новина се оказва, че санирането не е национална политика, а партийна политика. По тази логика следващите, които дойдат на управление, могат да ни обещаят нещо друго и след 5-6 месеца, година, отново да го няма", каза Стефан.

Стефан си спомня колко дълъг и труден е бил процесът от учредяването на Сдружението до убеждаването на всички съседи да дадат съгласието си за саниране на блока.

"Ние нямаме сключен договор, но до края на 2015 г. се проведе една кампания, в която убеждаваха хората, че има достатъчно средства и че трябва да се включат всички желаещи. Колкото може по-масово да стане това нещо", разказва Стефан.

Жителите на съседния блок са имали късмет да сключат договор и санирането на 18-етажната сграда трябва да приключи в срок от 200 дни.

"Работата е започната отскоро, но въпреки всичко договорите са от началото на годината, така че всичко е нормално", заяви председателят на Сдружението за собствениците "Лазур" блок 2 Стоян Султанов.
 
"Аз считам, че този проблем се е преекспонира и може би се използва с неблагородни цели, и се създава едно напрежение в обществото", добави омбудсманът на Бургас Тоньо Атанасов.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова коментира днес, че неин ангажимент е да следи да не се надвишава този 1 млрд. лева, предвиден в бюджета за Националната програма. Само преди месец обаче в Бургас отново тя обяви, че активността през 2017 г. ще бъде двойно по-голяма от тази през настоящата година, тъй като 2500 сгради са готови и чакат за саниране. От Общината в Бургас днес запазиха мълчание.