Наем или заем?

При достатъчно високо самоучастие при покупка вноската по ипотечния кредит вече е по-малка от наема или поне е съпоставима с него

31.12.2016 | 17:33 Редактор: Ирина Георгиева
Наем или заем?

2016 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

Дилемата „наем или заем“ в България обикновено се решава в полза на „заема“. Или поне в последните две години, през които жилищният пазар започна да се възстановява активно и да преминава дори в бум в София.

Преди това дилемата „наем или заем“ в големите градове обикновено (поне временно) се решаваше в полза на наемането на жилище заради все още по-високите лихви и особено при по-малко самоучастие.

Сметките на купувачите на имоти обаче вече излизат: лихвите устойчиво падат на фона на стабилния ръст на наемите в големите градове. При достатъчно високо самоучастие при покупка (около 25-30% и повече от стойността на имота) вноската по ипотечния кредит вече е по-малка от наема или поне е съпоставима с него.

На практика жилищният и ипотечният пазар изглеждат сякаш са открили перпетуум мобиле. Кризата в банковия сектор от 2014 г., когато фалира Корпоративна търговска банка (КТБ) тласна пазара на имоти, като изведе начело кешовите купувачи. Тази активност, както и възстановяването на икономиката и ръста на заетостта и доходите в големите градове и стабилизирането на цените, извади на пазара и все повече купувачи, които разчитат на заеми, за да се сдобият със собствен дом. Все повече се активизират и рефинансиранията, заради което ипотечният пазар през последната година значително изпреварва ръстовете на жилищния.

Малко сметки

При жилище на стойност 70 хил. евро (почти 137 хил. лева) и 30% самоучастие месечната вноска по кредит (без начислявани други такси) с лихва от 4% е около 600 лева. При удължаване на срока за изплащане на заема вноската пада до около 530 лева. Разбира се, трябва да се има предвид, че лихвата е плаваща и вноската може да се промени в бъдеще, в зависимост от динамиката на индексите, на базата на които се изчисляват лихвите по ипотеките в България.

При 50% самоучастие на купувачите вноската по заема за същото средностатистическо жилище пада до около 420 лева за период от 20 години и под 400 лева за период от 25 години. Със същото условие – че лихвите в някакъв бъдещ момент може да се повишат.

При по-евтините имоти вноската по ипотечен заем варира около 300-350 лева, а в по-малките градове, където и цените са драстично по-ниски в сравнение с големите, пада и под 300 лева. Някои банки, които се опитват да привлекат платежоспособни кредитополучатели, предлагат и оферти с до 90% финансиране.

Прочетете останалата част от анализа в Investor.bg