Сега е моментът да се инвестира в образование и наука

Това заяви в интервю за Investor.bg изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев

28.12.2016 | 16:44 Редактор: Жанета Нейкова
Сега е моментът да се инвестира в образование и наука

 

Стамен Янев е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Ведомството има за цел да привлича инвестиции в страната и да работи за положителния имидж на България като инвестиционна дестинация, да подпомага стартиращите проекти и да гарантира успешната им реализация. Агенцията е под шапката на Министерство на икономиката и работата ѝ е насочена към подпомагане на министъра при изпълнението на държавната политика в областта на насърчаване на инвестициите.

Г-н Янев, какви проекти и инвеститори привлякохте през 2016 година?

- Към настоящия момент Българската агенция за инвестиции (БАИ) е сертифицирала 20 проекта на стойност над 320 млн. лв. и се очаква да се открият 4080 нови работни места. Сред фирмите, чиито проекти сме сертифицирали, са “Интегрейтид Микроелектроникс България” ЕООД, “Кока Кола Хеленик Бизнес Сървисис Организейшън” ЕООД, “Луфтханза Техник” и други.

Какви са целите на БАИ за догодина?

- Амбицирани сме до края на годината да сертифицираме поне още 4-5 проекта. Голяма част от тях са в трите основни области, които са приоритетни за страната. Тези проекти са в изпълнение на Иновационната стратегия за интелигентна специализация, която беше приета в края на миналата година и са насочени към автомобилната индустрия, логистиката и аутсорсинг и IT браншът. Ще направим всичко по силите си да сертифицираме  проектните предложения до края на декември, а каквото не успеем, ще бъде включено в плана за 2017 г. 

Прогнозата за 2017 г. е, че агенцията ще успее да сертифицира над 20 проекта за приблизително 400 млн. лв. Предвижда се това да спомогне за разкриването на над 6000 нови работни места. Отделно има още 28 проекта, които са в предварителна фаза и са на обща стойност над 430 млн. лв. Все още има огромна документация, която трябва да получим от компаниите. Трябва да ни предоставят подробни бизнес планове, а също и да докажат финансовите си възможности да осъществят планираните инвестиции. Предстои да ги убедим, че България е тяхното място за инвестиции. Защото те разглеждат и други страни като опция за капиталовложения.

- Кои са най-големите ни конкуренти?

- Най-големи конкуренти са Румъния, Сърбия и някои държави от Централна и Източна Европа като Словакия и Полша.

- Къде е България спрямо съседните ни държави и какви са предимствата и недостатъците на страната ни, когато говорим за привличане на стратегически инвеститори?

- Държа да подчертая, че България е наистина добро място за правене на бизнес. Страната ни е на първо място сред 10 европейски държави по привлекателност за инвестиции в сферата на автомобилната индустрия според проучване на консултантската компания „Колиърс интернешънъл“. Вече е постоянен интересът към производство на части за големите автомобилни концерни в България. През последните пет години агенцията е сертифицирала 9 проекта в автомобилния сектор за над 310 млн. лв. Това е предпоставка да се отворят над 6500 допълнителни работни места.

Има 6 потенциални проекта за следващата година в тази област, като един проект е в процес на сертифициране. Над 100 големи компании са установили у нас производството на компоненти за почти всички автомобилни марки.
„Язаки“ например разглеждаха Сърбия и Румъния, но избраха България. Очакванията са да се наемат 3500 нови работници, които да работят по проекта на „Язаки“ за окабеляването на „Мерцедес“. Причината да спечелим този проект беше, че БАИ заедно с  местната власт много бързо реагира на всички запитвания и успя в много кратки срокове да осигури разрешителното за строеж, което значително улесни процедурата и успяхме да убедим инвеститора, че именно страната ни е подходящото място за този проект. 

Цялото интервю прочетете в Investor.bg