Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нови значими проекти в сферата на инвестициите ще разкрият 4 хил. работни места

Това заяви директорът на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев пред Bulgaria ON AIR

20.12.2016 | 21:00 Редактор: Жанета Нейкова
Нови значими проекти в сферата на инвестициите ще разкрият 4 хил. работни места

"Нови значими проекти в сферата на инвестициите ще разкрият 4 000 работни места", каза директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев в предаването "Денят" по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Сферата на инвестициите се развива по два основни канала, а именно чрез така наречените "Проекти на зелено", уточни Янев и поясни, че тези проекти представляват закупуването на малки компании, а след това чуждестранни инвеститори ги развиват и разширяват.

"Идва нов инвеститор и стартира ново производство, като ние подпомагаме този проект през пакет от насърчителни мерки. Тези мерки са свързани с ускоряване на административните процедури, с намирането на локация на този бизнес, било то на държавен или общински терен", обясни директорът на БАИ в студиото на Владимир Сиркаров.

В България най-интересните сектори за развиване на бизнес в сферата на инвестициите са машиностроенето, автомобилната индустрия, IT – в частност аутсорсинг, както и логистиката.

"Наскоро една международна консултантска компания в сферата на недвижимите имоти, посочва България като номер едно дестинация за инвестиции в автомобилния сектор", споделя Янев, като отбелязва, че към настоящия момент там (в автомобилния сектор) функционират компании, на които  общият доход тази година ще достигне два милиарда евро. 

Янев отбеляза и друг факт - че 8 от 10 автомобила, които се движат по европейските пътища, всъщност имат части, произведени в България. 

Цялото интервю в "Денят" по Bulgaria ON AIR гледайте тук: