Държавата поема разходите на учителите за път и квартира

Подлагат проектa на обществено обсъждане преди да го внесат за гласуване в парламента

29.12.2016 | 16:15 Редактор: Тодор Петров
Държавата поема разходите на учителите за път и квартира

Разходите за път и квартира на учителите, които работят в малко населено място, но не живеят там, ще бъдат възстановявани. Това е записано в новата проектонаредба на просветното министерство.

Проектът ще бъде подложен на обществено обсъждане преди да бъде внесен за гласуване в парламента. Ще привлече ли това повече преподаватели? Вижте в репортажа на Bulgaria ON AIR.

Анна Стоянова е млад учител. Преди две години започва да работи в основното училище в с. Джулюница, което е на 20км. от родния Лясковец. 

"Стана съвсем случайно. Преди две години започнах да работя тук с единствената цел, че винаги съм обичала много децата. Много добра инициатива! Ако влезе в сила ще улесни не само мен, ще улесни всички пътуващи учители, независимо дали са млади, на средна възраст или пред пенсия, защото това натоварва бюджета. Значи със 60-70лв. на месец аз мога да обърна финансово внимание на децата си. В случая те са ущетени, защото сметките така или иначе си вървят", сподели началната учителка.

Според Анна Стоянова една такава помощ е силно необходима, особено за ежедневно пътуващите преподаватели. Освен транспортните разходи от министерството предвиждат тези за квартира също да се възстановяват. Изискването е да има сключен договор за наем, който да не надвишава с повече от 30% месечната сума за транспорт до местоживеенето им.