България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Призвание учител

Bulgaria ON AIR ви среща с новите будители на нашето време

15.09.2016 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Призвание учител

Да си учител е отговорност, привилегия, предизвикателство и понякога голяма мъка, която обаче ти носи удовлетворение. 

С тези думите новите будители на нашето време описаха своята професия и призвание пред екип на Bulgaria ON AIR.

След първия учeбен звънец в съзнанието ни винаги изплуват спомените от класната стая, където научихме най-важните уроци. А по пътя си срещнахме хора, които искат да направят всеки един от нас човек. Във време, в което образованието се е превърнало в разменна монета, ролята на съвременните будители е безценна. 

Избрахме да говорим с учители и да чуем от тях това, което не успяха да ни кажат в час. Ще ви разкажем пет истории за тези, които избраха професията със сърцето си.

Мина Илиев е учителят, който се оказа любимец не само на децата, но и на техните майки и бащи. Родители изтеглиха документите на децата си от столично училище, за да го последват на новото му работно място. 

"Имах невероятна начална учителка и тя беше факторът, който ме накара да стана учител. Започваме да се превърщаме като лекарите - 15 мин преглеждаш пациента, един час пишеш. Много малко време се отделя на децата, а повече на администрацията. Със заплата 490 лв не е нормално да се живее. Къде отива авторитетът на учителя, когато децата отиват в пицарията и господинът им сервира?", призна Мина Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Преди година Любомила Ангелова чува страшната диагноза левкемия. Необходими са непосилни занея средства за операция в Германия. Учениците й събират над 300 хил. лева, а каузата на деца е Люси да живее. 

"В рамките на 3 месеца средствата бяха събрани и на 8 декември летяхме за Германия. Не мога да изразя с думи как се чувствам след този жест, това е приказка. Младото поколение е страхотно", сподели Любомила.

За своя 24-годишен стаж тя признава, че дистанцията между учителите и учениците е скъсена.

Георги и Кирил са близнаци, преподават в едно и също училище и по един предмет - история в столичното 18-о училище.

"Започнах първи да се занимавам, а покрай мен се запали и брат ми. Съдбата ни свърза. Ученикът е факла, която трябва да бъде запалена", призна Георги. 

Той е на мнение, че все по-малко държавници отделят средства за сферата на образованието и това е един от основните проблеми.

"Често ни бъркат, но е интересно и децата ни възприемат по добър начин. Можеш само да им помогнеш да намерят знанията в себе си. Поставил съм си за цел да накарам децата да мислят", каза Кирил.

Ася Антова също е избрала да бъде млад учител. Преподава корейски език, живяла е в Сеул, но се връща у нас.

"Не мога да кажа, че е било мечта да стана учител, но се радвам, че съм тръгнала по този път. По-лесният вариант беше да уча в чужбина и да завърша там. Сега съм единствената, която преподава корейски език", сподели преподавателят.

Осем деца всяка година посещават Корея на разменни начала. Ася се радва, че допринася на децата да им е интересно и се радва, че знаят много неща за Корея.

Пренасяме се в Шуменското училище "Сава Доброплодни". Учителят Ангел Ангелов печели награда от най-големите софтуерни компании. Занимава се с ученици над 10 години. Отдал се е изцяло на своите възпитаници, а те носят награди от различни състезания.

"Мотивира ме интересът на децата към технологиите. Връзката с учениците е от съществено значение при избора ми на професия. Прибирам се вкъщи с мисълта, че днес съм свършил нещо полезно", обясни Ангел Ангелов.

Децата са запалени от опитите в час и правят различни проекти, един от които е виртуалната лаборатория. Преподавателят постоянно купува техника и обновява кабинетите.

За 15 години преподавателите в средното образование са намалели със 70%. На фона на мрачната статистика учителите настояват за промени. На 15 септември оставяме да говорят тези, които имат какво да кажат.