България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пенсиониран учител: Заплатите на преподавателите да са по 3000 - 4000 лева!

Реформи трябват, но да са съобразени с учителите и учениците, заяви Иван Гърбев от село Дрен

15.09.2016 | 08:37 Редактор: Ирина Георгиева
Пенсиониран учител: Заплатите на преподавателите да са по 3000 - 4000 лева!

Пенсионираният учител по география Иван Гърбев от село Дрен е отдал 30 години от живота си да преподава. 

"15 септември е паметен ден", твърди той.

Според него учителската професия е много благородна, но е зле платена - както преди, така и сега. Той е пресметнал, че един учител трябва да взема между 3000 и 4000 лева месечно. Естествено обаче срещу тези пари, той трябва да е много подготвен.

"Един добър учител трябва да се подготвя идеално и да очаква, че има много будни деца, които задават въпроси и може да те изненадат", подчерта той.

Иван Гърбев е притеснен от това, което се случва с българското образование. Според него властимащите са имали неправилна политика.

"Преди 20 години искаха да има оптимални училища с по 800 ученика. Събраха ни на съвещание в Общинския съвет и там казаха, че трябва да се въведе в основните училища и X-ти клас. Много от учителите се изказаха, че първо не може да се приложат, тъй като учениците само тук бяха 360 в Дрен... Нито материална база позволяваше, да си признаем и учителите не бяха подготвени за този материал. Какво се преподаваше в X-ти клас - химия, физика, литература и прочие - как ще го преподаваш като не си подготвен", запита той.

Според него реформи трябват, но те да са съобразени с подготовка за учители, даже и с нагласата на учениците

"Провеждаха такава политика, че столицата трябва да бъде над 1 млн. жители, Окръжните градове - по 100 хил. души. По този начин се обезлюдиха много села", обясни Гърбев.

Иван Гърбев разказа за тежкото си минало на учител - как е бил уволнен, как дълго време не е можел да си намери работа и никой не го е потърсил, а после са му дали да преподава в съседното село - на около 20 км от неговото.

"Да пътуваш през декември, януари, февруари, когато е много студено ... Имало е случаи, когато се връщам вечерно време около 21 часа - спирам на главния път и трябва да мина пеш 2 км. и половина в дъжд, кал, студ, сняг, пек и т.н. Пътувах, защото исках да преподавам", спомня си той.

Очаквайте видео с целия разказ на Иван Гърбев!