Пазарът на горивата ще бъде регулиран от изцяло нов закон

Той ще бъде изготвен от Временната парламентарна комисия, която анализира ситуацията на пазара на горива у нас

21.12.2016 | 23:04 Редактор: Ирина Георгиева
Пазарът на горивата ще бъде регулиран от изцяло нов закон

Доклад с предложение до народните представители за създаване на изцяло нов Закон за горивата. Това ще подготви Временната парламентарна комисия, която анализира ситуацията на пазара на горива у нас, пише Dnes.bg.

В документа ще бъдат включени всички текстове в други нормативни актове, които касаят търговията с горива. Амбицията на депутатите в комисията са докладът да бъде представен в пленарната зала до 15 януари 2017 година.

Това обясни председателят на комисията Валентин Николов пред журналисти след края на днешното заседание на депутатите. На него бяха изслушани представители на ДАНС, Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) и прокуратурата във връзка с подозренията за контрабанда на горива у нас. Институциите не потвърждават данните на Министерството на финансите, според които 1,2 млрд. лева приходи не влизат в бюджета от неплащане на акцизи и ДДС на горивата.

Депутатът посочи, че е нужен по-добър контрол, а повечето нарушения на пазара на горива у нас се извършва от фиктивни фирми. Тези компании се създават от организирани престъпни групи именно с цел да бъдат източвани акциз и ДДС.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предложи държавата да направи данъчни складове и така да бъде регулиран пазарът и да намали цените, припомни Николов. Държавни складове ще помогнат на участниците, защото инвестициите за създаването им са големи, посочи още той.

Днешното заседанието на комисията беше закрито за журналисти, но след него Николов уточни, че ГДБОП са дали подробен доклад за ситуацията, който ще бъде включен в анализа на парламентарната комисия. Документите на ДАНС са секретни, но техните препоръки ще бъдат използвани. Директорът на ДАНС Митко Димитров уточни пред журналисти, че до края на седмицата ще изпратят своите предложения до комисията.

Именно на базата на препоръките на ДАНС и на други институции, изслушвани в комисията ще бъде разработен Законът за горивата. Горивата са рискови стоки и ще има специален режим за тяхното наблюдение в специалния закон, стана ясно от думите на Николов.

ГДБОП е направила проверка на твърденията на Българската петролна и газова асоциация за безконтролното влизане на 54 танкера с горива у нас през тази година. Според институцията няма нарушения и затова не е образувано досъдебно производство. "Не е са констатирани нарушения нито като количество, нито като качество", допълни Николов.

Институциите са проверявали и "феномена Марешки" на базата на сигнали за качеството на горивата и за данъчни престъпления. Ако имаше установени нарушения, ще има досъдебно производство и ще бъде сезирана прокуратурата.

"Всичко, каквото е проверявано при Марешки, досега не е довело до досъдебно производство", каза още Валентин Николов.