Временната комисия за горивата иска да пише законодателни промени за картелите

Това стана ясно на първото заседание на Комисията

27.10.2016 | 17:19 Редактор: Ирина Георгиева
Временната комисия за горивата иска да пише законодателни промени за картелите

Временната парламентарна комисия, която трябва да анализира съмненията за картел на пазара на горива, има амбицията да приключи работата си със законодателни промени по отношение на защитата на конкуренцията. Това стана ясно на първото заседание на Комисията.

Председателят на Комисията Валентин Николов (ГЕРБ) заяви пред журналисти, че ще предложи промени по отношение на правомощията на антимонополната комисия при събиране на доказателства. 

По сегашните правила Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е длъжна да уведоми заподозрените в нарушения на пазара, че ще извърши проверка в техни обекти. Николов уточни още, че може да се помисли и за промяна в законодателството, която да касае личната наказателна отговорност при изкривяване на пазара. 

Депутатът призна, че регулациите всъщност също изкривяват пазара, но посочи, че работата на тази парламентарна комисия ще е да помогне на КЗК да извършва своята дейност в защита на правилата.

По време на първото заседание на временната комисия депутатите бяха категорични, че ще си изяснят всички обстоятелства около сектора на горивата и неговото място в цялата икономика, всички участници на пазара - от вноса до продажбите, както и кои са контролните органи на пазара. Те ще започнат работата си по проблемите на пазара на горива след президентските избори.

Още в следващото си заседание депутатите планират да изслушат Комисията за защита на конкуренцията по казуса. Ако обаче юристите препоръчат да не се вика КЗК, за да не се пречи на работата й, ще бъдат изслушани представители на Агенция "Митници". По нататък ще бъдат викани експерти от НАП и Агенцията за военновременни запаси.

Прочетете останалата част от статията в Investor.bg