Петрол и природен газ се търси в 14 площи в България

Работата по площите е в различен етап

19.12.2016 | 23:02 Редактор: Ирина Георгиева
Петрол и природен газ се търси в 14 площи в България

Действащите разрешителни за проучване на петрол и природен газ в България са 14 към края на годината. Това съобщи енергийният министър в оставка Теменужка Петкова в отговор на въпрос от депутата Таско Ерменков (БСП - Лява България). Три от разрешителните са с изтекъл срок и в процедура по прекратяване.

11 от площите са на сушата, а три - в континенталния шелф и изключителна икономическа зона на България в Черно море. От коментара на Петкова става ясно, че на този етап в енергийното министерство няма заявление за регистриране на геоложки или търговски открития на природни богатства - петрол или природен газ.

От справката, която енергийният министър дава, е видно, че работата по площите е в различен етап, пише Investor.bg.

В три от тях - в блоковете Килифарево и Градище, както и в морския блок "Галата",  разрешителните за проучвания са изтекли и в ход е процедура по прекратяване. Концесионер на двете площи  на сушата е "Група за научни изследвания и сервиз", а на "Галата" - "Петрокелтик".

Другите титуляри на разрешителни за проучвания у нас са "Мизия Ойл енд газ България", "Проучвания и добив на газ", "Овергаз" и "Плейс енерджи", които работят на площите на сушата. В морските блокове работят консорциумът Total, OMV и Repsol, както и Shell.

През октомври Total съобщи за находка на петрол в блока "Хан Аспарух" в своя тримесечен финансов отчет. Тепърва обаче предстои анализ на откритието, какви са запасите и дали ще има икономически смисъл от търговски добив на находището.