Едва 20% от българите вярват, че притежават качества да създадат бизнес

34% от участвалите в проучването имат желание да станат предприемачи

06.12.2016 | 20:52 Редактор: Тодор Петров
Едва 20% от българите вярват, че притежават качества да създадат бизнес

Позитивното отношение на българите към предприемачеството през тази година се е увеличило значително спрямо 2015 година, но все още остава по-ниско от средното в глобален мащаб. Само 34% от участвалите в проучване в нашата страна имат желание да станат предприемачи, а 20% са убедени, че притежават качествата да създадат бизнес.

Данните са от седмия годишен доклад на Amway за предприемачеството (Amway Global Entrepreneurship Report - AGER), иницииран от Amway в партньорство с Техническия университет в Мюнхен.

В България проучването се прави за втори път. През тази година AGER изследва 45 държави, като са проведени лични и телефонни интервюта с над 50 хиляди мъже и жени на възраст между 14 и 99 години.

Само 59% от българите имат позитивна нагласа съм предприемачеството, което е повишение с 5% в сравнение с миналата година. Една четвърт са категорични, че не биха се отказали от намерението си да започнат собствен бизнес, ако семейството и приятелите им се опитат да ги разубедят.

На най-високата позиция в скалата, която определя индекса на предприемаческия дух, е Тайланд, а България и Япония се намират в най-ниската ѝ точка. Показателят включва желание за нов бизнес, увереност в собствените способности и влияние на семейството и приятелите, посочи данни от проучването доц. Десислава Йорданова от СУ "Св. Климент Охридски". За нашата страна той е 26 пункта, в ЕС – 40 пункта, а в света – 50 пункта.

Четете още икономически новини в Investor.bg