Volkswagen изправен пред глоби и компенсации за шофьорите

ЕК обвинява германския производител в нарушаването на два закона

05.09.2016 | 15:25 Редактор: Тодор Петров
Volkswagen изправен пред глоби и компенсации за шофьорите

Европейската комисия работи заедно с националните власти на 20 страни членки, за да наложи глоба на Volkswagen и да поиска компенсация за шофьорите, заради предполагаемото нарушение на германския автомобилен производител на законите за защита на потребителите на ЕС чрез манипулирани данни за вредните емисии, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от Investor.bg.

Европейската комисия смята, че Volkswagen е нарушил два закона от правната рамка за защита на потребителите на ЕС в 20 страни от евросъюза, заяви говорителят Кристиан Вигланд в понеделник. Въпросните правила са директивата за продажба на потребителски стоки и свързаните с тях гаранции и директивата относно нелоялни търговски практики от страна на търговци към потребители.

Комисията няма право директно да налага глоби или да търси компенсации от компании за нарушаване на правилата за защита на потребителите, но се надява да координира работата на националните власти в налагането на наказания, каза Вигланд.

За усилията на комисията пръв съобщи германският ежедневник Die Welt.

Volkswagen призна преди година, че е инсталирал т.нар. "коригиращи устройства" в 11 млн. дизелови автомобила, които позволяват манипулирането на тестове за вредни емисии на азотен окис. 

Оттогава насам базираният във Волфсбург производител постигна споразумение за 14,7 млрд. долара с американските власти за покриване на глоби и компенсации за собствениците на 475 хил. автомобила, в които са били инсталирани подобни устройства.