Смартфоните догониха телевизорите при най-търсените стоки на кредит

Значително намалява търсенето на лаптопи и таблети, пералните ги изместват

11.07.2016 | 15:20 Редактор: Тодор Петров
Смартфоните догониха телевизорите при най-търсените стоки на кредит

Смартфонът почти догони телевизора за първото място в класацията "Топ 10 на изплащане" на БНП Париба Лични Финанси през първата половина на тази година, съобщават от компанията.

Данните сочат, че търсенето на финансиране за тези стоки скача с 13,6% на годишна база, докато това за лаптопи и таблети намалява значително.

Смартфоните бързо настигат телевизорите, които са традиционният лидер в списъка. Според БНП Париба Лични Финанси разликата между двете категории в класацията е само 6 на сто. Експертите от фирмата прогнозират, че смартфоните ще станат номер едно при следващото издание на класацията.

Всичко това се обяснява с развитието на мобилните услуги и устройства. Един съвременен смартфон може да замени няколко устройства и същевременно да се ползва за мобилни разплащания, за асистент при пътуване и за кандидатстване за кредит.

Според новата класация най-търсените стоки от 20-29-годишните българи са смартфони и лаптопи. Тези във възрастовата група 30-39 години пък по-често търсят на изплащане телевизори, обзавеждане за дома и бяла техника. Смартфонът вече е най-важното технологично устройство за хората.

Скорошни проучвания показват, че 50% от съдържанието в интернет се потребява през мобилни устройства, 55% от имейлите биват отваряни през телефон или таблет, а 46% от видео файловете са гледани на такива устройства.

От своя страна производителите предлагат множество нови модели с полезни приложения. Смартфоните пък са изложени на по-голям риск от чупене спрямо телевизорите и таблетите. Важно е да се отбележи, че хората търсят максимално възползване от предимствата на новите технологии, ето защо по-често си купуват нови телефони.

Данните сочат, че през първата половина на тази година хората най-често са купували устройства с голям екран и с мощни процесори, предлагани на разумни цени. Най-търсеният модел е в ценовия диапазон 400-450 лв. и е с 5-инчов HD дисплей, както и с операционна система Android.

Лаптопите и таблетите обаче отбелязват значително понижение в класацията. През първата половина на годината интересът за покупка на преносими компютри на изплащане намалява с 25,8%. Устройствата падат до четвърто място в класацията, като са изместени от пералните машини.

От своя страна заради понижението от 35% таблетите изпаднаха от топ 10. Обяснението е, че повечето от техните приложения вече са интегрирани в смартфоните. От своя страна потребителите предпочитат да разполагат само с едно преносимо устройство.

Четете още в Investor.bg