Забавяне в производството на Mercedes доведе до спад в резултатите на Daimler

Оперативната печалба на компанията е намаляла с 16% до 2,80 млрд. евро

26.04.2019 | 16:20 Редактор: Василена Василева
Забавяне в производството на Mercedes доведе до спад в резултатите на Daimler

Оперативната печалба на Daimler през първото тримесечие е намаляла с 16%, след като еднократната печалба от 718 млн. евро (800 млн. долара) не е успяла да компенсира разходите заради забавянето на производството на модела Mercedes-Benz GLE и по-високите разходи за суровини, съобщава Ройтерс, цитирано от Investor.bg

"Не можем и няма да сме доволни от този, както се очакваше, умерен старт на година. Сега ще работим усилено, за да постигнем целите си за 2019 г.", заяви главният изпълнителен директор на компанията Дитер Цетче в комюнике към последните му тримесечни резултати като ръководител на Daimler.

Печалбата преди лихви, данъци и амортизации на автомобилната компания е намаляла до 2,80 млрд. евро, което е под очакваните от анализаторите 2,89 млрд. евро въпреки повишаването на оценката й със 718 млн. евро след сливането на услугите за мобилност на Daimler и BMW.

Книжата на Daimler поевтиняват в началото на борсовата търговия с 0,35%.

Компанията съобщи, че проблеми с пускането на новата й платформа за спортни автомобили в завода й в Тускалуза, щата Алабама, са предизвикали забавяне на производството на модела й GLE.

Продажбите на Mercedes-Benz в Китай, най-големия автомобилен пазар в света, също са се понижили с 2%, а продажбите на по-малки компактни коли са навредили на маржовете, съобщава Daimler.

Компанията допълни, че спирането на производството на модела спортни автомобили X-Class в Аржентина също е породило разходи. Пазарите в Южна Америка все още не са узрели за луксозен пикап, заяви главният финансов директор на Daimler Бодо Уебер.

Компанията потвърди, че очаква лек растеж на продажбите, приходите и оперативната печалба на групово ниво тази година, но едва след въвеждането на мерки за съкращаване на разходите.

В същото време Daimler понижи прогнозите за подразделението си за ванове, като посочи, че оперативната му печалба ще бъде между 0% и 2% вместо прогнозираните преди това между 5% и 7%.

"Прогнозата изглежда леко оптимистична предвид слабото начало на годината", коментира Филип Ушоа, анализатор в Jefferies.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК