fallback

Газовият хъб - крачка към енергийната независимост

"Мащабни проекти през Черно море са доста нереалистични", каза анализаторът Мартин Владимиров в "Денят ON AIR"

31.05.2016 | 20:35

"Газовият хъб може да бъде виртуален, за да може да се състой първо трябва да има няколко източника на газ, няколко доставчика, няколко тръби. Задължително трябва да има и газохранилище, защото в спот търговията е важно да удовлетворявате исканията и дългосрочните договори", това каза енергийният експерт Атанас Тасев в "Денят ON AIR.

Газовият хъб е много добър ход на правителството. В началото ситуацията беше мъглива, но постепенно се оформя. По време на срещата на премиера Бойко Борисов с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Канете, стана ясно, че Европейската комисия ще подкрепи изграждането на газов хъб "Балкан"."Канете изпревари Путин", припомни проф. Тасев.

Възгледите на Мартин Владимиров, който е анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, обаче са скептични. Той смята, че имаме нужда от поне 3-4 алтернативни източници на газ, но такива не се виждат на хоризонта. "Може да разчитаме, при добра работа от страна на правителството, на 1 милиард кубични метра от Азербайджан от находището "Шах Дениз 2"", добави той. 

Владимиров счита, че всички останали алтернативни доставчици на газ са в сферата на възможностите, но не и в реалностите на този етан, защото говорим за неразвит пазар в югоизточна Европа. "Мащабни проекти през Черно море са доста нереалистични", констатира анализаторът. За да има финансиране на един такъв проект, трябва да е много ясна бъдещата рамка за следващите 20 години. Инвестициите са огромни, а пазарните условия остават неясни. 

"Позицията на Комисията е разменна монета, която може да се възприеме като форма на ПР, с цел правителството да се ангажира с други по-важни неща, свързани с газовия пазар в региона", допълни Владимиров. От своя страна проф. Тасев коментира, че става дума за геополитика. По думите му стана ясно, че ЕК се бори с монопола на "Газпром". 

Ако маршрутът през Крим спре да съществува, както се очаква да стане през 2020 година, България остава в много неудобна позиция. "Предизвикателство е руска тръба да преминава през Черно море", каза проф. Тасев. Той смята, че Путин си е изиграл много правилно картите и "от преследван хищник, се превърна в ловец". 

По думите на Василев става ясно, че проучванията за газ и петрол, тепърва започват  и резултатите ще бъдат налице края на годината. "Нужни са поне 5 години, за да се изгради необходимата инфраструктура за добив", констатира анализаторът. Проучванията показват, че има добра геология, но това, че структурите в земните пластове наподобяват други структури по света, където има петрол и газ, не означава, че непременно и тук има.  Ако Европа изключи Украйна, това означава, че България е на ход да си изиграе картите. "Битката тук е да останем транзитна държава, защото Европа се нуждае от руски газ", споделя проф. Тасев.

 

fallback
Още от Денят ON AIR
fallback