Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Газовият хъб - крачка към енергийната независимост

"Мащабни проекти през Черно море са доста нереалистични", каза анализаторът Мартин Владимиров в "Денят ON AIR"

31.05.2016 | 20:35
Газовият хъб - крачка към енергийната независимост

"Газовият хъб може да бъде виртуален, за да може да се състой първо трябва да има няколко източника на газ, няколко доставчика, няколко тръби. Задължително трябва да има и газохранилище, защото в спот търговията е важно да удовлетворявате исканията и дългосрочните договори", това каза енергийният експерт Атанас Тасев в "Денят ON AIR.

Газовият хъб е много добър ход на правителството. В началото ситуацията беше мъглива, но постепенно се оформя. По време на срещата на премиера Бойко Борисов с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Канете, стана ясно, че Европейската комисия ще подкрепи изграждането на газов хъб "Балкан"."Канете изпревари Путин", припомни проф. Тасев.

Възгледите на Мартин Владимиров, който е анализатор към Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, обаче са скептични. Той смята, че имаме нужда от поне 3-4 алтернативни източници на газ, но такива не се виждат на хоризонта. "Може да разчитаме, при добра работа от страна на правителството, на 1 милиард кубични метра от Азербайджан от находището "Шах Дениз 2"", добави той. 

Владимиров счита, че всички останали алтернативни доставчици на газ са в сферата на възможностите, но не и в реалностите на този етан, защото говорим за неразвит пазар в югоизточна Европа. "Мащабни проекти през Черно море са доста нереалистични", констатира анализаторът. За да има финансиране на един такъв проект, трябва да е много ясна бъдещата рамка за следващите 20 години. Инвестициите са огромни, а пазарните условия остават неясни. 

"Позицията на Комисията е разменна монета, която може да се възприеме като форма на ПР, с цел правителството да се ангажира с други по-важни неща, свързани с газовия пазар в региона", допълни Владимиров. От своя страна проф. Тасев коментира, че става дума за геополитика. По думите му стана ясно, че ЕК се бори с монопола на "Газпром". 

Ако маршрутът през Крим спре да съществува, както се очаква да стане през 2020 година, България остава в много неудобна позиция. "Предизвикателство е руска тръба да преминава през Черно море", каза проф. Тасев. Той смята, че Путин си е изиграл много правилно картите и "от преследван хищник, се превърна в ловец". 

По думите на Василев става ясно, че проучванията за газ и петрол, тепърва започват  и резултатите ще бъдат налице края на годината. "Нужни са поне 5 години, за да се изгради необходимата инфраструктура за добив", констатира анализаторът. Проучванията показват, че има добра геология, но това, че структурите в земните пластове наподобяват други структури по света, където има петрол и газ, не означава, че непременно и тук има. 
Ако Европа изключи Украйна, това означава, че България е на ход да си изиграе картите. "Битката тук е да останем транзитна държава, защото Европа се нуждае от руски газ", споделя проф. Тасев.