Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

И. Лингорски: Случващото се с Овергаз е вертикална интеграция на Газпром

Коментар на бившия зам.-финансов министър Илия Лингорски и депутата от ЕП Андрей Ковачев

06.01.2016 | 20:21 Редактор: Мария Аладжова
И. Лингорски: Случващото се с Овергаз е вертикална интеграция на Газпром

Бившият зам.-финансов министър Илия Лингорски нарече "вертикална интеграция" казуса с "Овергаз Инк.". Той бе гост в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 6 януари.

Според Лингорски потреблението на енергийния пазар в Европа и Азия е намаляло, което е наложило промени в стратегията на "Газпром Ескпорт".

Още по темата

В тази връзка той изрази съмнение относно належащата нужда от проектите - "Южен поток" и газохранилището "Балкан".  

Лингорски коментира настроенията в Полша - една от петте държави, в обсега на разследването на "Газпром Експорт" от страна на ЕК. България също попада в този кръг.

"Случващото се в Полша е в контекста на един процес на възраждане на национализма в Европа. Слава Богу у нас такива тенденции няма. Това се дължи на факта, че последните 10 години минават в страх. Икономическият прогрес се оказа неустойчив. А единственото обещание на Европа е прогресът. Всичко това е свързано с растящ страх, използващ се манипулативно", обясни Лингорски. 

 "Турция, а не Русия е наш стратегически партньор", каза бившият зам.-финансов министър, а след това заключи, че в телефонните разговори отпреди Нова година, между премиерите на двете ни правителства, "няма нищо фатално"

 

ЕК води разследване за пазарно господство от 2013 г.

По темата се включи и депутатът от ЕП и член на ПП ГЕРБ Андрей Ковачев. България е една от страните, които в 50 до 100% разчитат на доставките на руски газ, посочи той. Ковачев обаче уточни, че страната в никакъв случай не е разглеждана като антиевропейска.

По думите му изходът от разследването ще бъде оповестен, когато ЕК събере достатъчно информация и сметне за необходимо да я оповести. Ако се докаже, че "Газпром" налага монопол на европейския пазар, дружеството ще заплати глоба в размер на 10% от целия си търговски оборот, разясни Ковачев.