Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Срещата между Балкани и Израел във Варна - много успешна дипломация

Стоян Сталев смята, че връзката между участващите страни може да е много резултатна

02.11.2018 | 20:35 Редактор: Ивайло Николов
Срещата между Балкани и Израел във Варна - много успешна дипломация

В резиденция Евксиноград във Варна се проведе петата поредна среща на лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия от форума, който стана известен като Варненската четворка. На срещата присъства и израелският премиер Бенямин Нетаняху, който подчерта че сътрудничеството с Балканите и Европейския съюз е важно за сигурността и противодействието на тероризма. Сътрудничеството на Балканите е възможно. Не само в политически и икономически план. Мирът тук може да стигне и по-далеч, стана ясно от идеята за общо спортно събитие на четиримата балкански лидери.

Бившият външен министър на България Стоян Сталев коментира срещата в студиото на "Денят ON AIR" и каза, че тя е много успешен дипломатически ход, който е плюс за българския премиер Бойко Борисов.

"Важно е да направим тази връзка между Балканите и Израел. Перспективата за един Източно-средиземноморски газопровод започва да се прояснява. Това ще бъде много интересен и мащабен проект", акцентира Сталев.

По думите му трябва балканските държави да извлекат полза от него.

Дипломатът каза още, че срещата във Варна с участието на лидерите на четирите страни от Западните Балкани и премиера на Израел може да даде резултат в много посоки.

"Тези три думи: енергетика, инфраструктура, сигурност - са най-важните в днешно време. Това са ключови въпроси", допълни още Стоян Сталев пред Bulgaria ON AIR.

Бившият външен министър на България беше категоричен, че коментираните инфраструктурни проекти между страните са много важни за тях, защото в нейната основа стои и сигурността, а Израел може да бъде много полезен партньор в това отношение.

"За Израел всъщност е много важно да получи една по-голяма солидарност от ЕС. Аз смятам, че имат право да изискват тази солидарност", настоя Стоян Сталев.

Вижте видеото с целия разговор.