Бойко Борисов посрещна израелския премиер в "Евксиноград"

Посещението на Нетаняху е ден преди четиристранната среща на балканските лидери

01.11.2018 | 19:35 Редактор: Ралица Братанова
Бойко Борисов посрещна израелския премиер в

Българският премиер Бойко Борисов посрещна израелския си колега Бенямин Нетаняху в резиденцията "Евксиноград" край Варна. Посещението на Нетаняху е ден преди четиристранната среща на високо равнище между балкански лидери.

Идването на израелския премиер беше съпроводено със сериозни мерки за сигурност. В цяла Варна движението беше блокирано за около час.

След пристигането си Бенямин Нетаняху се пошегува, че след като е видял Черно море по светло, то не не му се струва чак толкова черно, а премиерът му отвърна, че това е така заради поставени пречиствателни станции.

Това е второ посещение на Бенямин Нетаняху в България, първото беше през 2011 г. Само за тази година премиерите се срещат за трети път. Последните два пъти Борисов гостува в Израел, като преди няколко месеца в Ерусалим двамата обсъдиха съвместни проекти по изграждане на военни дронове и подобряване на сътрудничеството в областта на медицината.

Израелският премиер ще участва в традиционната среща между България, Румъния, Гърция и Сърбия. Този формат беше иницииран още по време на българското европредседателството, като целта му беше четирите държави да координират помежду си изграждането на ключови транспортни и инфраструктурни проекти.

Преди да замине за Варна израелският премиер е обявил, че ще се фокусира в укрепване на дипломатическите отношения.