Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Не сме съзрели още за демонополизацията на НЗОК, твърди доц. Спас Спасков

Рано или късно ще се случи, но всичко зависи от политическата воля, която липсва засега, каза още той

27.09.2018 | 20:43 Редактор: Иван Берберов
Не сме съзрели още за демонополизацията на НЗОК, твърди доц. Спас Спасков

Как ще се случи плавният преход в системата на Здравеопазването? И изобщо нужно ли е да се подхожда плавно или по-директният подход би бил по-ефективен? Готови ли сме да заговорим за демонополизация на Здравната каса?

"Още от 90-та година тръгнахме да се променяме плавно – и още се променяме. Няма как с несъвместими неща да се подхожда плавно. Трябва да се подходи рязко с демонополизацията на Здравната каса. Но все още нямаме политическата зрялост за подобно нещо. Обществото също не е готово за основни промени. Ще се радваме по-скоро на частични промени", отбеляза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. 

"Вижте какво разделение има в политическата класа. Няма да ходим на работа, ще ходим на работа. Представяте ли си една болница да реши днес да не работи? Ако депутатите не гласуват и обсъждат закони – нека да освободят позициите", призова гостът в "Денят ON AIR". 

Според доц. Спасков, за да има сериозно и добро здравеопазване, трябва да се постигне консенсус между политическите сили. 

"Пътят на промяната е дълъг и труден. Няма как за 5 минути да се направи нова система, в която никой да не дава пари, но да получава свръх продукт. Трябва да има баланс. Това здравно министерство се опитва да ни подбутне към баланса. Трябва да знаем какво получаваме срещу парите си", категоричен бе той. 

Пред Bulgaria ON AIR бившият директор заяви, че не вярва, че скоро ще се случи демонополизацията на Здравната каса. 

"Рано или късно ще се случи. Обществото постепенно съзрява, че подобно нещо е наложително. Реформирането на този сектор е изключително трудна задача. Ще се кажат много истини и неистини. Но докъде ще се стигне, зависи от политическата воля", изтъкна за финал доц. Спас Спасков. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Taisho Mori
преди 5 години
струва ми се че .. (прекъсва го)аз мисля че ... (прекъсва го)това е защото .. (прекъсва го)в момента в който .. (прекъсва го)тогава, когато ние .. (прекъсва го)вмомента ние знаеме, че имаме .. (прекъсва го)това в частните фондове.. (прекъсва го)в частните фондове съществува .. (прекъсва го)там плащат повече защото .. (прекъсва го)А тука .. (прекъсва го)тогава те ще кажат .. (прекъсва го)Едвам до половината успях да го изгледам това интервю и не мога повече. Много интересен гост но тази водеща направо съсипва тази телевизия. На изговорени думи ли и плащат не ми е ясно? От БГ он АИР толкова ли не могат да видят че тая водеща е ужасно некадърна, не спира да прекъсва госта си, не го оставя едно изречение да си изкаже, и го прекъсва с ужасно несвързани и *** въпроси? Сигнализирай за неуместен коментар