Прокуратурата влиза в "Пирогов" и още 6 болници в цялата страна

Всички лечебни заведения, срещу които има образувани досъдебни производства, са на ръба на фалита

16.03.2018 | 13:18 Редактор: Велислав Филипов
Прокуратурата влиза в

Прокуратурата влиза в "Пирогов" и още 6 болници в страната. Причината за проверките е безстопанственост в управлението им. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова след извършени проверки на финансовото състояние на болничните заведения. 

Всички 7 болници, срещу които има и образувани досъдебни производства, са на ръба на фалита, подчерта още говорителят на главния прокурор.

329 договора са на прицела на прокуратурата. Разследването тече от месеци в 24 болници в 14 града. Има информация, че са подписвани неизгодни договори, които ощетяват НЗОК с милиони левове. Шефовете на лечебните заведения са сключвали договори за отдаване под наем на помещения на частни клиники на ниски цени и същевременно с това и двете болници са извършвали една и съща дейност. Това е забранено от закона от 2010 г. насам.

Най-големите злоупотреби прокуратурата е открила в болниците във Велико Търново, София, Благоевград, Кърджали, Ловеч и Враца. Все още се търсят доказателства и не се знае дали ще бъдат подведени под отговорност ръководствата на лечебните заведения.

Според разследващите най-фрапиращ е случаят в ловешката болница. Вчера беше задържан и директорът на Районната здравна каса в Ловеч заради това, че не е контролирал правилно дейността на болницата и са нанесени щети за над 1 млн. лв. По-късно днес ще бъде ясна и мярката му за неотклонение.

По схемата "болница в болницата" е източвана и столичната ВМА. Там все още тече разследване и няма данни какви са нанесените щети.

Цялото разследване ще се води от Софийската градска прокуратура, за да се избегне намеса в делата на съда. Данните са все още от междинни доклади и предстоят още проверки в болници в цялата страна.