Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мерките срещу мръсния въздух в София са прекалено меки, смята общински съветник

Карлос Контрера от ВМРО е на мнение, че предприетите действия няма да донесат желания резултат

31.01.2018 | 20:36 Редактор: Ивайло Николов
Мерките срещу мръсния въздух в София са прекалено меки, смята общински съветник

Приетите мерки за борба с мръсния въздух в София, които бяха гласувани през миналата седмица от Столичния общински съвет, няма да доведат до очакваните и желани резултати. Това смята общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. По думите му Патриотите не са подкрепили мерките, защото според тях те са прекалено меки.

"Ограничението на влизането и паркирането в центъра не решава въпросите с крайните квартали, където всъщност замърсяването също е доста голямо", подчерта Контрера в ефира на "Денят ON AIR".

Общинският съветник от ВМРО заяви още, че  при гласуването на бюджета на столицата, групата на патриотите и тази на ГЕРБ са се обединили около мнението, че градският транспорт в София е неудобен.

"Това, което трябва да се направи и стигнахме до консенсус с кмета Фандъкова, е да се дадат повече средства в публичния транспорт от бюджета, за да намалим интервалите на движение, за да стане градският транспорт по-удобен за хората. Особено за тези от крайните квартали, които имат една или две линии, които ги обслужват", поясни Карлос Контрера пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта още, че битовото отопление е основен замърсител в София и според него трябва да се предприемат радикални мерки за забрана на опасните за здравето начини на отопление. 

Общинският съветник от ВМРО коментира и гласувания заедно с мерките срещу мръсния въздух рекорден бюджет на Столичната община от над 1,5 млрд. лева. Според Карлос Контрера това е добър бюджет с повишение на някои приходи. По думите му разпределените средства в него акцентират върху смятаното за важно от столичани.

"Повече средства за градския транспорт, повече средства за зелената система - паркове, градинки", заяви в студиото на "Денят ON AIR" Карлос Контрера.

Той обясни, че в бюджета на Столичната община са заложени и традиционно средства за строеж и реновиране на детски градини.

Вижте видеото с целия разговор!