Столичната община с рекорден бюджет от 1,5 млрд. лева

Изграждат нови детски градини, ще борят мръсния въздух с постоянни и временни мерки

25.01.2018 | 13:31 Редактор: Иван Берберов
Столичната община с рекорден бюджет от 1,5 млрд. лева

Столичният общински съвет гласува мерките срещу мръсния въздух. Денят започна очаквано с обсъждане на бюджета за 2018 г. Финансовият разчет за тази година за Столичната община е в размер от над 1,5 млрд. лв. Това го поставя на първо място в историята на София. 

Според сегашния кмет Йорданка Фандъкова голяма част от този бюджет е насочена към подобряването на мерките срещу замърсяването в столицата. Бюджетът се е формирал без да бъдат увеличени данъците. 

Няколко неща ще бъдат в облекчение на софиянци. Планира се изграждането на 3 нови детски градини в квартали, в които преди това не е имало – "Манастирски ливади", "Кръстова вада" и "Курило". 

Предвижда се разширяването на бул. "Тодор Каблешков" и изграждането на подстъпите към северната скоростна тангента, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Миглена Георгиева. 

Що се касаят мерките за подобряване на въздуха в София, в бюджета за 2018 г. са заложени 50 млн. лв. за миене на улици, което е с близо 5 млн. лв. повече от предходната година. Мерките, които се очакват да се приемат в ранния следобед от СОС, ще бъдат два вида – постоянни и временни. 

Една от постоянните мерки е чувствително по-алтернативна, а именно, че в центъра на София и "Зона 1" ще се движат само автобуси, които отговарят на екостандарт "Евро 5 и 6". При повишени емисии от над 200 микрограма на кубичен метър фини прахови частици ще има призиви към гражданите да се придвижват в града с градския транспорт. 

Когато стойностите на замърсяване превишат допустимите нива, ще се въвеждат зони на паркиране по широките булеварди, водещи към центъра на града. Докато законите не бъдат променени няма да се въвежда безплатен градски транспорт или пълна забрана за движение на МПС в центъра на столицата.