Заради мръсния въздух в София: Булевардите стават паркинг зони

Столичната община призовава хората да използват градския транспорт

25.01.2018 | 18:32 Редактор: Василена Василева
Заради мръсния въздух в София: Булевардите стават паркинг зони

В дните с много мръсен въздух ще има механизъм за паркиране в крайните десни ленти на булевардите, тъй като паркирането в центъра ще бъде ограничено. 

Това реши Столичният общински съвет на днешното си заседание. Беше отхвърлена идеята за зелен билет за цялата софийска градска мрежа за следващия отоплителен сезон. 

Предложението на съветниците беше гражданите да ползват срещу лев на ден градския транспорт през зимните месеци. Срещу него гласуваха 28 общински съветници, 12 бяха "за", 5 се въздържаха.

Припомняме, че вчера (24 януари) столичният зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев призна, че не е ясно какъв ще е механизмът на контрол на мерките, които се приемат днес. 
Той обясни, че по улиците няма да бъдат поставяни контролни пунктове или каквито и да било други мерки за ограничаване на движението. Това ще е въпрос на лична отговорност на шофьорите, защото "всички дишаме мръсния въздух".

Любопитното е, че гласуването на тези мерки стана в дни, в които има прогнози за опасно мръсен въздух в столицата. 

Най-сериозно замърсен се очаква да бъде въздухът в квартал "Хиподрума". По-мръсен въздух прогнозират и станциите в кварталите "Павлово" и "Надежда", а за петък - и тази в ж.к. "Дружба". 

Заради тези нива общината призова хората да не ползват автомобилите си, а градския транспорт за придвижване. 

На днешното заседание на общинския съвет столичният кмет Йорданка Фандъкова дойде с тролей, за да даде пример.