Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Рахой от едната страна, Пучдемон от другата: Предсрочни избори, очаква експерт

Милен Керемедчиев заяви, че Каталуния не притежава варианта да се обяви за независима

23.10.2017 | 20:28 Редактор: Жанета Нейкова
Рахой от едната страна, Пучдемон от другата: Предсрочни избори, очаква експерт

Мадрид активира член 155 от испанската Конституция, а Каталуния продължава да се бори за своята автономия.

"Регионът върви към предсрочни избори, които ще определят какво ще бъде крайното съпоставяне на силите", предвеща гостът на "Денят ON AIR" - бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му от самото начало Карлес Пучдемон, лидерът на Каталуния, много лошо е изиграл картите си.

Той е поставил цели, заложил е на партньори, от които не получи подкрепа, твърди Керемедчиев, като визира европейските държави.

"Пучдемон очакваше Европейският съюз да го подкрепи, но той никога няма да тръгне в тази посока. ЕС е насочен към мултикултурализма, към мултиетническа територия, а посоката на Каталуния ще доведе до дестабилизация на цяла Европа", категоричен бе гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Милен Керемедчиев Пучдемон има два варианта: Единият е активиране на автономията, а другият - отиване на местни избори, които ще спрат активирането на член 155 от Конституцията.

Но зам.-министърът на външните работи по-скоро изключва първия, като обясни:

"Каталунците нямат варианта да се обявят за независими. Хората не знаят какво ще се случи след това. Новата държава ще трябва да излезе от всички структури, в които Испания участва, ще изгуби всички блага, които тя получава, а самата страна пък не може да си позволи да се раздели с Каталуния", заключи Керемедчиев.