Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Трябва ново световно лидерство, убеден е Александър Томов

Терористите използват различията между Великите сили, отбеляза той пред Bulgaria ON AIR

21.08.2017 | 19:54 Редактор: Тодор Петров
Трябва ново световно лидерство, убеден е Александър Томов

Трябва ново световно лидерство! То изисква нови структури, глобалните сили да разберат, че имат нов враг. Терористите използват различията между Великите сили, коментира проф. Александър Томов пред Bulgaria ON AIR.

Той определи последните атентати като част от отчаяна, но добре организирана кампания на "Ислямска държава". Според него няма съмнение, че в годините, в които "Ислямска държава" е била във възход, са били създадени спящи клетки. 

"Почвата на спящите клетки са емигрантите, а те достигат уникално количество. Когато "Ислямска държава" беше финансирана от Катар, Саудитска Арабия и други, естествено, че се получава симбиоза между организирана терористична държава и тези клетки по места", обясни гостът в "Денят ON AIR".

Проф. Томов подчерта, че светът в момента е в безредие и има движение на огромни човешки маси без абсолютно никакъв контрол от държавите. Той бе категоричен, че в Европа има абсолютна липса на координация и обща политика по отношение на "Ислямска държава". 

"Илюзията, че в целия свят сме стигнали до либерални общества, убива всичко. Извън Европа хората са с различен социален статус и мислене", посочи още Александър Томов. 

Гостът в студиото на Кузман Илиев каза още, че САЩ искат, но за тях е прекалено трудно да се справят със ситуацията в Ирак и Сирия. По думите на политика е необходимо споделяне на глобалната отговорност.