Терористите от Барселона продавали скъпоценности, за да финансират атентата

Издирват мароканеца Юнес Абуякуб в цяла Европа

21.08.2017 | 18:40 Редактор: Тодор Петров
Терористите от Барселона продавали скъпоценности, за да финансират атентата

Отново паника в Барселона. Полицията откри пакет в бус, паркиран в една от пресечките на "Ла Рамбла", където миналата седмица беше извършен атентатът. Районът е отцепен. 

Междувременно стана ясно, че терористите в Барселона са продавали злато и скъпоценности, за да финансират кървавия атентат. Парите от продадените вещи са използвани за закупуването на 106 бутилки газ бутан. Полицията разследва как терористите са набавили въпросните скъпоценности.

На този фон последният атентатор вече се издирва в цяла Европа. Полицията в Испания потвърди официално, че мароканецът Юнес Абуякуб е шофирал микробуса-убиец в Барселона. Разследващите предполагат, че час и половина след атаката 22-годишният мъж е убил с нож испански гражданин, за да открадне колата му. 

Властите не изключват възможността Абуякуб да е преминал през границата с Франция. Тази нощ домът на атентатора беше обискиран от полицията. Иззети са подозрителни материали, а органите на реда подозират, че жилището е използвано за тайните срещи на терористите. 

Все повече елементи сочат към централната роля в организирането на атентатите на имама на Рипол. Абделбаки Ес Сати се настанява в градчето през 2015 г. и бързо спечелва доверието на местните младежи. Негови предишни пътувания до град Вилворде в Белгия, където са регистрирани множество случаи на радикален ислямизъм, предизвикаха опасения, че Ес Сати може да е имал роля в атентатите срещу Брюксел през 2016 г. 

Вижте повече във видеото!