Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Съединените американски щати: Вътрешна и външна политика

Съдбата на Северна Америка дискутират политолозите Никола Филипов, Тончо Краевски и журналистът Огнян Дъскарев пред Bulgaria ON AIR

08.08.2017 | 21:01 Редактор: Иван Берберов
Съединените американски щати: Вътрешна и външна политика

Кое разкъсва една от най-мощните държави в света? Какви са вътрешно и външнополитическите кризи на САЩ? А как ще бъде разрешен вечният конфликт Северна Америка – Русия? 

За начало можем да започнем от противоречията в управляващата партия – Републиканската, от която е и президентът Доналд Тръмп. Доказателство за разединената партия е непоследователното отношение към програмата за здравно осигуряване на предходния президент Барак Обама, известна още като Обамакеър. 

Последният опит на Тръмп да отмени програмата на Обама бе блокиран именно от членове на Републиканската партия, начело с лидера на неоконсерваторите и емблема на републиканците Джон Маккейн, който се бе кандидатирал за президент на последните избори. 

"Гласуването против отпадането на Обамакеър от Джон Маккейн бе PR ход, целящ да отмъсти на Тръмп за провелата се изборна кампания. Нека не забравяме, че цялата предизборна кампания на Маккейн бе за отпадането на осигурителната програма на Обама", каза политическият анализатор Никола Филипов в студиото на "Денят ON AIR". 

Той добави още, че за републиканската партия е важно Обамакеър да отпадне, тъй като имат нужда да докажат пред американското общество, че не са станали с по-леви политически убеждения. 

"Обамакеър е действащ социализъм. В момента, републиканската партия трябва да докаже, че не е лява, а дясна и имат историческа възможност да го направят", отбеляза още той.

Акцентът на разговора се премести към вечния конфликт САЩ-Русия и новите санкции, които Америка наложи над Москва. 

"Тръмп никога не е казвал, че ще свали санкциите срещу Русия въпреки че се опита да подобри взаимоотношенията си с нея. Американската левица и техните медии създадоха толкова отровна атмосфера за Москва, че сега всеки го е страх да не го набедят, че е приятел на Кремъл. ЕС скочи изведнъж срещу новите санкции въпреки че набеждаваха Тръмп за мекушав към Русия", посочи преводачът и журналист Огнян Дъскарев пред Bulgaria ON AIR. 

По негови думи санкциите срещу Русия са с цел американските енергийни компании да навлязат в европейското пространство и да прекратят монопола на руския енергиен пазар. 

"Тези санкции засягат тихия и срамен договор на Германия с руския енергиен монопол. Берлин получава изгоден газ, за да си мълчи за геополитическия рекет на Москва. Европа и САЩ претърпяха много външнополитическа агресия от страна на Русия. Струва ми се, че ще се промени политиката на американската администрация към по-строги мерки срещу Кремъл", поясни политологът от Института за дясна политика Тончо Краевски.

За финал на разговора Краевски уточни, че новият световен конфликт няма да е между Запада или Изтока, между капитализъм или социализъм, между либералнодемократичните и не, а между целокупната модерна цивилизация и радикалния ислямски терор. 

"Въпреки че Тръмп се обръща срещу ислямския тероризъм, той сключи сделка със Саудитска Арабия(СА) за оръжия. Едно е какво говориш, друго е какво правиш. Но той се съюзи със СА, за да се противопостави на Русия, тъй като Саудитска Арабия са директен противник на Иран, които се спонсорират именно от Москва. Вмешателството в легитимно избрани правителства е напълно неморално", завърши Филипов.