Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бъдещето на България в глобален и локален план: Скандали, САЩ-Русия, ЕС…

Накъде сме тръгнали и как ще стигнем, дебатират Георги Харизанов, Михаил Мирчев и Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR

07.08.2017 | 20:54 Редактор: Иван Берберов
Бъдещето на България в глобален и локален план: Скандали, САЩ-Русия, ЕС…

Постоянни скандали, изострено напрежение и лични нападки - това е политическата среда у нас. В България се говори не за корупция, а затова, че държавата функционира тъкмо заради корупцията. Народът е обезверен и разделен и има нужда от обединително начало. 

Така коментира последния сезон на политически интриги и скандали политологът Михаил Мирчев. Според него предложения за излизане от омагьосания кръг няма – нито от управляващи, нито от опозиция.

"Изгуби ли се стабилността в политиката, следват всевъзможни ексцесии. Сложността на съвременната икономика и държава е в това, че всичко трябва да се върши едновременно, а не да обещаваш увеличения на пенсиите без видимо подобрение в други сектори", отбеляза той в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на политолога Христо Панчугов големият проблем е, че теми като председателството ни на ЕС или военната ни стратегия след закупуването на изтребителите не са на дневен ред. Търсят се политически дивиденти и не се постигат смислени решения, продължи още Панчугов.

А изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов добави, че макроикономиката и външната ни политика са оставени на заден план. 

"Въпреки целия шум около управляващи и опозиция, средата еволюира. Само преди 10 години скандалите бяха значително по-големи. С улесняването на общуването и изнасянето на информация към медиите сериозността на скандалите спадна. Демокрацията ни е много млада, но все пак се развива", позитивно посочи Харизанов пред Bulgaria ON AIR. 

От гледна точна на политическата стабилност в държавата ни и тримата гости бяха единодушни, че засега положението е стабилно и че всеки от управляващите има интерес да остане такова. 

"Кризи като случилото се с КТБ зараждат в обществото цялостно очакване за липса на политически последствия у нас. Така се изчерпва смисълът на политиката", поясни Панчугов. 

Къде стои България в глобален план и какво ни очаква в ЕС?

Голямата дилема е как ще се наместим между вечния конфликт САЩ-Русия. Сблъсъкът между двете велики сили е жесток и много директен, а позицията, която ще заемем предрешава бъдещето ни, категоричен бе Мирчев.

В отговор на това Христо Панчугов представи позицията на България като не чак толкова трудна, тъй като сме член и на ЕС, и на НАТО, а това ни поставя в съюзничество с конкретни държави. 

"Отношенията с Русия и САЩ минават през това България ясно да може да дефинира политиката си. Мантрата за това как ще бъдем водеща сила на Балканите е време да се облече в реални политики", каза Панчугов. 

Поглеждайки към ЕС Мирчев уточни, че Съюзът не е единен и ще бъде трудно да изберем позицията с поемането на председателството. 

Отново в контраст на казаното от него Христо Панчугов добави, че именно способността на Европейския съюз да функционира на различни скорости му е помогнала да се развие.

"Държавите, които са могли да си сътрудничат на по-високо ниво, са го правели без другите да ги следват. Точно това е причината ЕС да се развива. Голямата дилема е, че ще има държави, които ще си сътрудничат много повече от други. Ако България не се включи в европейската икономическа зона, ще останем в периферията на държавното развитие и европейската интеграция", завърши той.