Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Болниците у нас се нуждаят спешно от средства

Здравната комисия трябва да вземе решение в кратък срок, категоричен е Калин Поповски от "Обединени патриоти"

28.06.2017 | 20:52 Редактор: Василена Василева
Болниците у нас се нуждаят спешно от средства

Болниците в България спешно се нуждаят от средства. Дори могат да излязат в процес на несъстоятелност, тъй като те са търговски дружества, заяви в студиото на "Денят ON AIR" д-р Калин Поповски от Обединени патриоти.

"На последната здравна комисия попитахме управителя на НЗОК кога ще бъдат разплатени онези 30 млн. лева надлимитна дейност. Неговият отговор беше, че Надзорният съвет на Касата решава този проблем", посочи гостът.

Калин Поповски сподели също, че предстои нова здравна комисия и решение трябва да бъде взето в най-кратък срок, защото Лекарският съюз с право претендира за въпросните суми.

За лимитите на болничните заведения Поповски коментира, че трябва да бъдат обсъдени отново всички възможни варианти, тъй като разликата за държавните и частните болници ще бъде огромна.

"За държавните и университетските болници би било добре лимитите да отпаднат. Те няма как да затворят врати, когато таванът бъде достигнат. От друга страна, една частна болница може да си позволи да затвори врати пет дни преди края на месеца, ако достигне своя лимит без да е необходимо да отговаря пред никого", обясни той.

По-рано стана ясно, че управителният съвет на Българския лекарски съюз категорично отказва да подпише анекса на НЗОК, предвиждащ лимитиране на дейностите и средствата за болниците, предвидени за онкозаболяванията, ражданията и интензивните грижи.

Пред Bulgaria ON AIR д-р Калин Поповски коментира още и сагата с избора на изтребители, като беше категоричен, че служебното правителство на Огнян Герджиков не е трябвало да предприема никакви действия.

"В никакъв случай не твърдя, че сделката е лоша. Но работата на едно служебно правителство е да създаде благоприятна среда за предстоящи избори, не да решава подобни казуси за милиарди", отсече Поповски.