Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Тежко председателство предстои на Европа, посочи експерт

Пред Bulgaria ON AIR Илия Лингорски и Георги Киряков коментираха изслушването на Мария Габриел в Европарламента

20.06.2017 | 20:25 Редактор: Василена Василева
Тежко председателство предстои на Европа, посочи експерт

На Европа ѝ предстои много тежко председателство, защото са налице сериозни геополитически процеси с неясна развръзка. На първо място стои неяснотата около Brexit, също така водещи са взаимоотношенията на Европейския съюз с Турция, с Русия, както и бъдещата война в Близкия Изток и нейното развитие.

Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" Илия Лингорски, председател на Европейския институт за стратегии и анализи.

"Американският президент Доналд Тръмп, при последното си посещение в Брюксел, на практика покани целия ЕС да се включи с нов военен сблъсък в Близкия Изток. От друга страна пък събитията в Западните Балкани вероятно ще продължат да се развиват в негативен аспект", коментира още той.

На изслушването в Европарламента на Мария Габриел беше зададен един основен въпрос, свързан с достъпа на малки и средни предприятия до новите технологии, посочи политологът Георги Киряков.

Пред Bulgaria ON AIR той обясни, че това е цялостен икономически проблем както за Европа, така и за малкия и средния бизнес, който е двигателя на европейската икономика. 

"Дейността на Мария Габриел по тази тема е изключително важна. В бъдеще много ресурси ще бъдат концентрирани в областта на киберсигурността и киберотбраната. Те ще бъдат центъра на "новото бойно поле" в следващите 20 години", подчерта Георги Киряков.

Той уточни, че ако Мария Габриел положи основите на истинска европейска политика в тези две сфери, това ще даде възможност и на периферните страни като България да получат повече внимание за насочване на общите европейски ресурси за развитие на технологиите и икономика с по-голяма добавена стойност. 

"В противен случай ще станем една евтина аутсорсна дестинация в индустриалната икономика на Германия и Холандия, което не е в наш интерес", отсече Георги Киряков.

На изслушването в Европарламента Мария Габриел отговаря на депутатските въпроси пред две основни комисии - от секторите промишленост и изследвания и култура и образование, както и пред още три допълнителни, между които тази по правните въпроси и комисията за граждански свободи и права.

Пряко от Брюксел се включиха Ангел Джамбазки от ОП и Емил Радев от ЕНП, които бяха категоични, че Мария Габриел е била отлично подготвена за изслушването в Европарламента.

"Кандидатът ни за еврокомисар успя да обедини своите колеги, част от въпросите бяха провокативни, но тя отговори на всички от тях", посочи Емил Радев.

Очаквайте видео!