Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изчисленията показали: За 10 години - над 3 млрд. лв. надплащания за газ от Русия

България има исторически шанс да договори изгодни цени с "Газпром", коментира Петър Славов от "Нова Република"

27.04.2017 | 20:16 Редактор: Мария Аладжова
Изчисленията показали: За 10 години - над 3 млрд. лв. надплащания за газ от Русия

България има историческия шанс да поиска по-изгодни условия от "Газпром" за доставки на синьото гориво. Това посочи в "Денят ON AIR" Петър Славов от "Нова Република".

Изчисленията на финансовите експерти показали, че държавата е надплащала години наред за природния газ, като за десетилетие са надплатени над 3 млрд. лева.

"Ако цените на петрола не бяха паднали в последните години, сумата можеше да отиде и над 5 млрд. Трябва се мисли за в бъдеще наистина цената да е пазарна и тя да е близка до цените, които плащат големи държави като Германия и други държави от ЕС, които успяват да договорят едни много добри условия с "Газпром", продължи Славов.

По думите му България не само може да претендира за цени, сходни на тези в големите страни от Европа, но дори и по-изгодни, чрез искане на компенсации за годините надплащане.

Запитан по темата "ЦУМ гейт", той коментира: "Когато хора, заемащи висши публични длъжности, лица - публични фигури, се срещат не по установения ред, не в рамките на институцията, която представляват, не дават публичност на тези срещи, очевидно в обществото остава привкусът, че се коментира нещо скрито".