Няма да проверяват казуса "Цацаров - Дончев"

Членовете на Висшия съдебен съвет отхвърлиха предложението със 17 срещу 6 гласа

27.04.2017 | 18:30 Редактор: Мария Аладжова
Няма да проверяват казуса

Висшият съдебен съвет няма да се занимава с казуса "ЦУМ гейт". Мнозинството от членовете отказаха да бъде направена проверка за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев, последният от които се оплака, че е бил заплашван. 

ВСС отхвърли предложението да провери фактите около срещата "Цацаров - Дончев - Гергов" със 17 срещу 6 гласа. Със 17 срещу 2 гласа бе отклонено алтернативното предложение съветът да обяви, че с поведението си Цацаров не е нарушил етичните норми и оттук нататък всеки съдия, прокурор и следовател в държавата може да се среща с когото и където си иска, а съдържанието на разговорите си е негова лична работа.

Самият Соир Цацаров направи кратко изявление, от което се разбра, че той не намира нищо притеснително в поведението си, защото срещата в ЦУМ не е била тайна, а участниците не са били подсъдими, страни по дела или криминално проявени.

"Зад всичко това стоят доста крупни интереси. Чужди сценарии и постоянните им сценаристи не желая да коментирам. На тази маса има хора, на които е възложено да изпълнят сценария", заяви главният прокурор.

Някои от членовете на съвета го защитиха с особен хъс. Искането за проверка бе определено като манипулация и опит за дестабилизация на системата.

Преди заседанието на ВСС десетина младежи се събраха на протест с маски и агнешки главички, без да обяснят каква е причината за недоволството им. 

Репортаж на Ива Григорова: