България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Христо Иванов: Не дестабилизираме държавата, а задкулисието

"Очевидно го правим достатъчно реално", заяви заяви лидерът на "Да, България" в отговор на Ясен Тодоров

27.04.2017 | 09:25 Редактор: Мария Аладжова
Христо Иванов: Не дестабилизираме държавата, а задкулисието

Задкулисието, което наричат държава, е това, което ние дестабилизираме. Очевидно го правим достатъчно реално и сериозно, за да реагират по този начин.

Така отговори на Ясен Тодоров лидерът на "Да, България" Христо Иванов, след нападките, че чрез скандала "ЦУМ гейт" се цели дестабилизация на държавата и настъпление на олигархията.

"Днес шестима смели достойни български държавници във ВСС са внесли и ще трябва да се гледа приложение за началото на дисциплинарно производство срещу Сотир Цацаров. Много хора в България, магистрати, са били уволнявани от съдебната власт за много по-малки неща, включително този състав на ВСС", заяви Иванов в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

На въпрос кого е имал предвид Тодоров, като намекна, че бившият правосъден министър има силно влияние върху поне един от членовете на ВСС, Иванов отговори, че най-вероятно става дума за Калин Калпакчиев, като побърза да опровергае твърдението за оказвано влияние:

"Това е човек, с когото аз от дълги години съм работил преди да стана министър. Нека да не забравяме, че моята кариера преди да стана министър е дългогодишна работа в областта на съдебната реформа. Огромна част от темите, от приоритетите на съдебната реформа, са дефинирани с мое участие. Тази тема е област на моята експертиза. Съвършено естествено е било винаги да имам контакти с множество магистрати".

Във връзка с акцията на прокуратурата в АПИ, Иванов коментира, че била пряко свързана със скандала около главния прокурор и начин да се покаже активност.

А за твърдението на Ясен Тодоров, че президентът Радев не получил конкретно оплакване от Сашо Дончев, а искане за среща без никаква конкретика, Иванов отговори:

"Президентът на републиката е гарант за конституционния ред. Конституционният ред в тази държава е основан около ключови свободи, една от тях е свободата на пресата. Ако издатели ти пишат за сериозен инцидент, няма нужда да ти казват, че става дума за пиене на кафе. Като президент първата ти работа е да разбереш за какво става дума. Нежеланието за тази среща е абсолютен скандал".

Целият разговор - във видеото!