Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ, Патриоти, ДПС - какво следва оттук нататък

Българите не харесваме хора, които не уважават възрастните, каза политологът Борислав Ангелов пред Bulgaria ON AIR

06.04.2017 | 20:33 Редактор: Иван Берберов
ГЕРБ, Патриоти, ДПС - какво следва оттук нататък

Какво е бъдещето на "Обединените патриоти" в предстоящия парламент и какво може да се очаква от сблъсъка ДОСТ-ДПС коментират политологът Борислав Ангелов и политическият психолог професор Антоанета Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Според гостите "Обединени патриоти" са готови да са във властта 4 години. Те изразиха скептицизма си за запазване на състава на партията, но бяха категорични, че именно единността им дава сили.

"Патриотите показаха, че независимо от състава си, обединението ги прави успешни. Обединението за президентските избори им донесе позитивното мнение на избирателя и самочувствие", посочи проф. Христова пред Bulgaria ON AIR.

Тя смята още, че не е изключено да възникнат разногласия вътре в партията. Повод за притеснения може да се окаже образът на Волен Сидеров, допълни още тя.

"За притеснение е евентуалното поведение на Волен Сидеров. Защото изведнъж образът може да се промени. Това е игра, той е интелигентен политик и осъзнава, че за поддържане на националистическата вълна трябва да говори по-ярко и с повече агресия", обясни политическият психолог. 

Но гостите отчетоха и грешките в кампанията на "Обединени патриоти". Според тях с действията си по границата, Патриотите показаха образ, който българите не харесват.

"Българите не харесваме хора, които не уважават възрастните. Случилото се с бутнатата възрастна жена на границата бе много грешен ход", изказа мнението си политологът Ангелов.

Професор Христова даде оценка си за друго нещо, което донесе спад в гласовете на изборите през март за националистите.

"Патриотите казаха, че могат да съставят правителство и с БСП, и с ГЕРБ. Когато работиш на два стана губиш своята яркост", бе нейната оценка.

Акцентът в разговорът премина и към сблъсъка ДПС-ДОСТ. Политологът смята, че резултатът от изборите е очакван и че ДПС ще използват мандата, за да затвърдят позициите си.

"ДПС ще използва мандата, за да пребори ДОСТ и ще дадат нужната подкрепа на ГЕРБ", категоричен бе той.

А събеседникът му проф. Христова допълни, че загубата на ДОСТ може да повлияе демотивиращо на лидерите на партията.

"Влизането на ДПС в парламента дава възможност да се демотивират лидерите на ДОСТ. Вероятно ръководството на ДОСТ мисли за обновяване и преструктуриране. Те трябва да поддържат темпото си 4 години, ако правителството издържи толкова. Как се поддържа 4 години темпо?", бе мнението ѝ.