България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Прогноза: ГЕРБ и "Обединени патриоти" формират правителство до две седмици

Патриотите са партньор с характер - ще бъдат коректив на ГЕРБ, коментира социологът Кънчо Стойчев

05.04.2017 | 08:58 Редактор: Мария Аладжова
Прогноза: ГЕРБ и

Въпреки препъникамъните в преговорите между ГЕРБ и "Обединени патриоти", по всичко личи, че мнозинство ще бъде съставено. Около това мнение се обединиха социологът Кънчо Стойчев и политологът Димитър Димитров, които обсъдиха темата в ефира на "България сутрин".

И въпреки появилите се информации, че ГЕРБ може да подпише отделни споразумения с трите партии в "Обединени патриоти" за влизане и подкрепа в парламента на "Борисов 3", този вариант категорично не е възможен, посочи Стойчев:

"Ще има едно споразумение. Патриотите са сериозни хора, те никога няма да влязат в този капан и това е ясно декларирано".

Той прогнозира, че в рамките на две седмици правителството ще е факт.

"Новото, което очаквам в този парламент и с новото правителство, е малко да са се поучили, че трябва да се снижи тонът, да се потърсят по-добри отношения между управляващи и опозиция. Да се постигнат национални приоритети, включително с опозицията", сподели социологът.

По думите му патриотите са коалиционен партньор с характер, "но това не е лошо, защото ГЕРБ, бидейки толкова голяма партия в парламента, се нуждае от коректив вътре в тази коалиция".

И все пак, до изтичането на прогнозираните две седмици, в които ще бъде формиран кабинетът, има приоритети на всяка една от двете страни, които тепърва ще бъдат обсъждани.

"Препъникамък ще бъде мажоритарното гласуване - няколко пъти се споменава. Графикът на повишаване на пенсиите ще бъде уточнен донякъде сега в преговорите. Неслучайно господин Горанов е част от преговорния екип. Някой трябва да има и компетентност тогава, когато определя как ще изглежда този график и какви ресурси в края на краищата ще погълне", коментира от своя страна Димитър Димитров. 

/По публикацията работи: Мария Аладжова/