Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолози: Силно вероятно е да има правителство на малцинството

Нагнетяването на гласоподавателите не носи повече гласове, единодушни бяха Татяна Буруджиева и Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR

30.03.2017 | 20:19 Редактор: Иван Берберов
Политолози: Силно вероятно е да има правителство на малцинството

Според политолозите Татяна Буруджиева и Димитър Димитров, в сегашната политическа ситуация съставяне на правителство на малцинството е силно вероятно. 

"Най-естествените партньори за ГЕРБ са Патриотите, а Европа няма да хареса такова партньорство. Въпреки че националистическите партии в Европа се различават от нашите", каза Димитров в предаването "Денят ON AIR" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че след "Обединени патриоти", трябва и другите две по-малки партии да се добавят в коалицията - "Воля" на Веселин Марешки и "тихомълком" ДПС.

Буруджиева и Димитров отбелязаха спад в резултатите на "Обединени патриоти" и "Воля" спрямо кандидат-президентските избори, породен от начина на провеждане на кампаниите.

"Не съм очаквал резултатът на Патриотите да се свие толкова много. Марешки също преживя големи загуби. Това е много драматична промяна. Причината за това са кампаниите", отбеляза Димитров.

Според Буруджиева действията на "Обединени патриоти" са нагнетили гласоподавателите. По мнението на политолозите това е тактика, която не носи непременно повече гласове.

"Патриотите не успяха да покажат единство, дори гледат на различни посоки в предизборните си плакати. С блокадата на границата те подбудиха страх в избирателите. Подсъзнателно хората включват инстинкта за самосъхранение. Нестабилната сигурност е по-добре от сигурния страх", сподели мнението си Буруджиева.

Акцентът на разговора се измести към възможността за нови избори. Според политолозите няма да се стигне до там, тъй като никоя от партиите няма интерес от това.

"В момента партиите няма как да имат интерес за нови избори, но гражданите винаги имат интерес. Хората очакват много конкретни неща. Изборите винаги продават надежда. Ако политиците спазят очакванията, поне в някакви параметри, няма да се стигне до избори", заяви Буруджиева.

Вижте още във видеото: