България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Най-вероятният сценарий след изборите - кабинет на малцинството

Председателството на България в ЕС ще гарантира стабилно правителство, посочиха политолози

27.03.2017 | 09:29 Редактор: Мария Аладжова
Най-вероятният сценарий след изборите - кабинет на малцинството

След като резултатите от парламентарния вот вече са почти напълно известни, идва въпросът какво ще бъде новото правителство. Според политолозите Петър Чолаков и Иво Инджов опциите са две - съставяне на кабинет на малцинството, или пък експертен кабинет с доминираща сила ГЕРБ.

"Най-вероятно е едно мнозинство от около 130 депутати. Правителство на малцинството, формирано с мандат на ГЕРБ, което не е съвсем сигурно, но е в интерес на държавата", коментира Петър Чолаков.

Към важността на въпроса се прибавя и това, че България е на прага на председателството на ЕС, а и затова основният акцент пада върху формирането на стабилен кабинет.

"Точно българското председателство трябва да бъде стимул българските партньори в Европа да преглътнат някаква форма на участие на патриотите, защото в противен случай се отива отново към втори предсрочни избори и застрашава стабилността на българското председателство. Именно то ще бъде водещият мотив за съставяне на правителство заедно с необходимостта националната сигурност да се гарантира и България да устои на заплахите, които се задават", посочи от своя страна Иво Инджов.

Иначе с победата на ГЕРб се формира и друго интересно разпределение на силите, добави Чолаков, а именно - генерал срещу генерал, визирайки държавният глава Румен Радев.

По думите на политолога, въпреки че позициите на Бойко Борисов и президента Радев по отношение на санкциите срещу Русия се разминават, те със сигурност ще постигнат единомислие по отношение на българските политики в ЕС и НАТО.