България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на "Галъп": Най-възможно е управление ГЕРБ-Патриоти-"Воля"

Борисов трудно би се отказал от премиерския пост, но обстоятелствата биха го отказали, посочи Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR

27.03.2017 | 09:03 Редактор: Тодор Петров
Шефът на

Най-възможната конфигурация на управляваща коалиция е ГЕРБ-Обединени патриоти-"Воля". Тук има две големи "но" - няма го естествения партньор - реформаторите. Второ, патриотите да участват официално в управление е доста по-различно от това да го подкрепят. Европа току-що се зарадва, че България е потвърдила европейската си принадлежност.

Това каза в "България сутрин" изпълнителният директор на социологическа агенция "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Според него аритметиката показва много възможности за съставяне на кабинет и повечето са в дясното пространство. Симеонов е на мнение, че може да се стигне дотам БСП да състави правителство. 

"Борисов трудно би се отказал от премиерския пост, но обстоятелствата биха го отказали", отбеляза гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Резултатите на двете водещи партии от парламентарните избори социологът коментира по следния начин: 

Много добро представяне на ГЕРБ. Формация, която се съвзе от негативната инерция от президентските избори. Удивително е, че участват във властта без да търпят негативи. Удивително добро представяне на БСП, те удвояват своя резултат. БСП върна усещането в обществото за два полюса и баланса на силите.

Според Първан Симеонов възможността от промяна е уплашила българите. Толкова сме свикнали с Бойко Борисов, че не можем да си представим политиката без него, поясни социологът.  Той добави, че в даден момент БСП се е държала малко по-радикално от това, което обществото може да понесе

"Патриотите засега успяват в своя вечен стремеж да бъдат трета сила. ДПС запазва контролна воля в българския политически процес. Една от новините на тези избори - ДПС не е в добра политическа форма и губи монопола при гласовете в Турция", каза още Симеонов.

Той е на мнение, че десните формации колективно са се потопили, а "Воля" на Веселин Марешки се е представила под очакванията, което по думите му важи и за "Обединени патриоти".

Вижте видео с целия разговор: