Бойко Борисов след края на изборите: Мъжка битка!

Той отказа да коментира с кого би управлявал с мотива, че все още няма окончателни резултати

26.03.2017 | 22:05 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, партията която стана първа политическа сила, отсече, че ще вземе мандат за съставяне на правителство, защото това е волята на избирателите и ще седне на масата за преговори с лидери на други политически сили за формиране на коалиция.

Кои политически формации обаче са най-вероятните коалиционни партньори на ГЕРБ, засега не стана ясно.

Борисов отказа да коментира с кого би управлявал с мотива, че все още няма окончателни резултати от изборите.

Той благодари на всички, които са отишли до урните в изборния ден и не само на симпатизантите на ГЕРБ, а и на тези, които са пуснали бюлетина за останалите партии, участвали в битката за парламента. 

"С ясното съзнание, че още нямаме окончателни резултати да поздравя колегите от БСП и лично г-жа Нинова за тази сериозна, мъжка битка, както тя каза, и доста време се озорихме", призна Борисов.

"Иначе демокрацията винаги е била най - важна за нас и имаше съмнение и подвиквания в парламента "Оставка!", а волята на мнозинството е това, което управлява държавата и заради това морално подадохме оставка и се преброихте. Този резултат потвърди, че ГЕРБ трябва да е водеща партия в управлението", отсече експремиерът.

Той увери, че неговите съпартийци, както и той самият, ще положат огромни усилия, "дано този път да били с малки компромиси, а не както предишния - много и тежки", на базата на програмите на политическите сили, да намерят партньор за коалиция.

"Важно е да видим и резултатите по градове, села, млади, възрастни, образовани, по-малко образовани и за да може в преговорите с потенциалните партньори, когато се приключи с броенето на гласове и има окончателни резултати, в едни спокойни преговори да се направи бързо правителство, което да отговори на очакванията на хората и във вътрешен план и в тази тежка международна обстановка", коментира Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обяви, че утре ще свика заседание на Изпълнителната комисия на партията в разширен състав, която да вземе решения, с които да влезе в преговори. Борисов отказа да коментира детайли около евентуалните решения.

"В следващите дни, когато имаме окончателни резултати, ще отговоря на всички останали въпроси, защото съдържат толкова много условности към момента, че би могло да се промени всичко", обеща той.

"Според мен не е честно и правилно, а и от доста години съм в политиката, да говорим от името на другите хора преди да сме направили консултации и да чуем какво искат те, да им поставяме условия от екрана. Те са наши партньори, като видим резултатите, тогава ще седнем и ще коментираме", посочи той.

Бившият премиер, който хвърли оставка и така предизвика днешния предсрочен вот, отсече още, че резултатите от изборите показват, че ГЕРБ е длъжен да състави правителство, защото всяко друго решение като това кабинетът да бъде оставен в ръцете на втората или третата политическа сила, е повтаряне на времето на Пламен Орешарски, който си отиде под натиска на уличните протести.

"Отчитайки всички грешки и неразумни компромиси, които сме правили, надявам се и моите колеги от другите партии да си направят тези изводи", направи уговорката Борисов.

В крайна сметка той не пропусна да се похвали, че за пореден път десницата в България, партията от ЕНП - ГЕРБ, категорично победи социалистите към този момент.