Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Ден по-късно, как политолозите виждат политическата среда

Стратегията на гражданите бе властта да не бъде концентрирана в една партия, каза проф. Ана Кръстева пред Bulgaria ON AIR

27.03.2017 | 19:58 Редактор: Иван Берберов
Ден по-късно, как политолозите виждат политическата среда

Политолозите професор Ана Кръстева и Димитър Ганев коментират поведението на водещите политически партии преди и след изборите в студиото на "Денят ON AIR".

"Гражданите изземат все повече ролята на политиците. Ако неотдавна гражданите бяха нетърпеливи, вече това се обърна. Все повече елитите ги предизвикват и хоризонтът на следващите избори е поставен прекалено късо. Никой не говори за 4 г. мандат", сподели проф. Кръстева пред Bulgaria ON AIR. 

Тя допълни, че в крайна сметка стратегията на гражданите е да не се концентрира властта само в една партия.

"Изборът на Радев беше ясното желание на гражданите да не дават цялата власт в ръцете на една партия. Сега същата логика беше проявена. Махалото отиде в другата посока - ГЕРБ", каза още тя. 

От своя страна политологът Димитър Ганев каза, че резултатите от президентските избори се дължат до голяма степен и на слабата кандидатура на ГЕРБ.

"Това, което видяхме на президентските избори, се дължеше на слабата кандидатура на ГЕРБ в лицето на Цецка Цачева. Резултатът на Цачева и на Радев не беше резултат на собствените им партии", сподели мнението си той. 

Попитани дали може да очакваме протести по отношение резултата от изборите и доколко референдумът на Слави Трифонов ще помогне за това, политолозите казаха, че не бива да му се дава прекалено много тежест.

"Този път няма да стане с протести. Всички малки партии губят от налагането на мажоритарната избирателна система. Те няма да позволят тя да се наложи, особено Патриотите", каза Ганев.

Професор Ана Кръстева допълни, че ГЕРБ са пряко заинтересовани от налагането на мажоритарната избирателна система и тъй като това е една от точките на референдума на Слави Трифонов, няма да се стигне до протести за нея.

"ГЕРБ ще се опитат да направят всичко възможно да реализират референдума на Трифонов. Те са пряко заинтересовани и няма да върнат мандата. Няма да се наложи да се протестира срещу тях, защото те искат тази промяна", обясни тя.

Вижте още във видеото: