Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ердоган иска да затвърди позициите си във властта чрез референдума, казват анализатори

Мартин Табаков и Милен Керемедчиев коментираха пред Bulgaria ON AIR коя, смятат, е истинската причина за вота в Турция следващия месец

28.03.2017 | 20:59 Редактор: Жанета Нейкова
Ердоган иска да затвърди позициите си във властта чрез референдума, казват анализатори

Турският премиер Бинали Йълдъръм размаха пръст на Европа. Той предупреди властите на Стария континент да не се месят в референдума за промяна на конституцията, който ще се проведе следващия месец.

Международните анализатори Мартин Табаков и Милен Керемедчиев коментираха в студиото на "Денят ON AIR" каква е истинската причина турският президент Реджеп Ердоган да иска провеждането на този референдум.

ова е референдум, който трябва да узакони така или иначе консолидиращата се власт на президента. Той трябва да промени институционалната рамка на Турция от посока парламентарна в посока президентска република. По същество за това ще гласуват турските избиратели на 16 април", заяви Мартин Табаков.

Анализаторът твърди, че истинският проблем, върху който се изправя Ердоган е, че 1/5 от електората на собствената му  "Партия на справедливостта и развитието" дава индикации, че не е склонна да подкрепи това "Да", за което президентът се бори.

Според Табаков този референдум е на път да бъде отхвърлен.

Милен Керемедчиев отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че ако наистина бъде отхвърлен, Ердоган в никакъв случай няма да подаде оставка. 

"Този вид агресивно поведение показва неговата нервност и несигурност от това как той ще консолидира тази власт", смята международният анализатор.

Керемедчиев направи по-общ поглед на ситуацията в южната ни съседка и определи, че Турция се намира в екзистенциална криза.

"Въпреки високопарните думи на турския президент, страната всъщност е в тежко икономическо състояние. Икономиката е повече от зле. От 2009 година не е имало такъв спад на износа. Турската лира достигна 3,5% спрямо долара. Инфлацията е 8,5%. Ердоган има нарастващи разходи за своите въоръжени сили. за да може да участва във все повече настъпателни операции в Сирия", категоричен е анализаторът.

Мартин Табаков продължи темата за намесата на Турция в Сирия като каза:

авлизането на турски сили в Северна Сирия от самото начало целеше да се изолират кюрдите там, така че те да не могат да доминират със своите части от Изтока и Запада в страната".

Табаков твърди, че има негласно споразумение между американци и руснаци и Република Турция южната ни съседка да не разширява военния периметър на силите си в Сирия, който вече са успели да извоюват.