Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

ГЕРБ е против измененията в документа за промишлените инсталации

Бившият министър Ивелина Василева предупреди за риск от увеличаване на себестойността на продукцията

14.03.2017 | 20:25 Редактор: Иван Берберов
ГЕРБ е против измененията в документа за промишлените инсталации

Бившият министър на околната среда и водите от кабинета "Борисов 2Ивелина Василева определи като неверни твърденията на кандидат-депутата от БСП Драгомир Стойнев за неизрядността на ГЕРБ към документите около "Мини Марица-изток". 

"Настоявам господин Стойнев да се извини за твърдението, че през 2016 г. Министерството на околната среда и водите е проспало работата за дебатите по изменение на работния документ за промишлените инсталации", заяви тя в предаването "Денят ON AIR".

Кандидат-депутатът от ГЕРБ допълни, че целта на този документ е завишаване на изискванията към емисиите от тези инсталации. Предстои гласуване на този документ на 28 април, на което правителството ще гласува против, добави тя.

"Това би съставлявало риск от гледна точка на увеличаването на себестойността на продукцията. Държавите, които разчитат основно на местни лигнитни въглища могат да ползват изключение от този документ и да постигнат по-ниско ниво на десулфуризация."

Гостът е студиото на Кузман Илиев коментира и плана за укрепване на териториите Странджа и Родопи. Този план предвижда създаване на гаранционен фонд, чрез който да бъдат отпускани кредити на селскостопански производители.

"Планът е с 50 млн. лева да бъде създаден гаранционен фонд към Българска банка за развитие. Чрез него ще бъдат преференциално отпускани кредити на стопанските производители в частта от Странджа, която граничи с Черно море", обясни Василева.

Тя допълни, че ще се предпочита наемането на местни работници, с цел развиване на икономическите дейности в района.

На въпрос как ГЕРБ смята да помогне на икономичестака ситуация, Василева отговори, че планират да облекчат административните неволи на малкия и среден бизнес, като прехвърлят цялата административна тежест върху бюрокрацията.

"ГЕРБ предвижда да се наложи забрана за това да се иска от потребител на административни услуги да търси информация от други ведомства при положение, че тя вече е налична в администрацията", обясни бившият министър пред Bulgaria ON AIR.

Вижте още във видеото: