България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво ни предлага предизборната сергия?

Нено Димов и Арман Бабикян коментират моментната политическа ситуация пред Bulgaria ON AIR

13.03.2017 | 11:07 Редактор: Иван Берберов
Какво ни предлага предизборната сергия?

Политическият анализатор Арман Бабикян и Нено Димов от Институтa за дясна политика, коментираха в студиото на "България сутрин" предстоящите парламентарни избори и "сергията" от предизборни обещани. Сред темите, които обсъдиха бе ситуацията с мигрантите.

"Преди 100 години България е била по-готова да посрещне мигранти, говоря за баба ми и дядо ми. Изглежда тогава не е имало проблем и държавата ни се е справила много добре. И хората са посрещнали нещата много добре, и всички са благодарни за това. А сега не можем да се оправим," коментира Бабикян.

Нено Димов защити идеята, че типът миграция е различен, а и времената са различни.

"Бягаш от война дотам, докъдето спира войната, а не до Германия", посочи той.

Двамата изказаха своите мнения и за предстоящите избори. 

"Една от двете големи партии ще има с два гласа повече. Едната от двете може да избърза и да се опита да направи правителство, но според мен БСП е в доста сериозна изолация. Практически може само с ДПС да се коалира, а като че ли не го желае", заяви Димов.

Бабикян допълни, че предизборната ситуация и обещанията, дадени по време на капманиите, са предимно свързани със социални теми.

"Предизборната сергия с обещанията изглежда изключително лява. Тук имам предвид и ГЕРБ, и БСП, и Патриотичния фронт. Изключително леви обещания. Всички се занимават със социални грижи. За икономика се говори пътьом - чрез икономика ще ви увеличим заплатите."

Бабикян и Димов коментираха пред Bulgaria ON AIR декласираните роми и идващото ново политическо време.

"Никой не говори за седемстотинте хиляди декласирани роми. Това е тема, която явно се избягва в българската политика. А това е начин България да стане по-богата - нещо от перото разходи ще влезе в перото приходи, ако поне 300 хил. роми се социализират", каза Бабикян.

От своя страна Димов заключи, че настройването към новото политическо време е ключово за оцеляването на партиите.

"За мен основният проблем е това, че те все още живеят в едно отминало политическо време. Само тези партии, които успеят да се настроят към идващото ново време, ще оцелеят. "

Вижте още във видеото: