България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кои са двете скорости на Европа?

Оставане в периферията или по-добра интеграция ще е това за България? Коментари на Андрей Ковачев и Любомир Кючуков

10.03.2017 | 09:51 Редактор: Мария Аладжова
Кои са двете скорости на Европа?

Ще се случи ли Европа на две скорости и има ли опасност България да остане в периферията на Общността? Темата коментираха евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев и бившият зам.-министър на външните работи на България Любомир Кючуков.

Вчера президентът Румен Радев заяви от Брюксел, че България се обявява в подкрепа на единството и солидарността в ЕС и против концепцията за Европа на две скорости.

Андрей Ковачев обаче смята, че позицията на страната не бива да е срещу какво сме, а какво искаме в конкретика:

"Искаме ли да се върви към европейска федерация, към политическо обединение на евроипейския континент, или не искаме? Все пак ЕС е създаден от суверенни страни-членки, като всяка от тях има своите собствени интереси, които си ги защитава, няма как да не си ги защитаваме", коментира Ковачев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Той добави, че в рамките на съюза трябва да има разбирателство и дебат за различните цели, като част от интеграцията, включително и на България.

А според Любомир Кючуков концепцията със скоростите всъщност не дава ясен тон какво точно ще се случи. Той обаче подчерта, че разразилият се дебат около Бялата книга е необходим, дори закъснял:

"Не пет сценария, а две посоки има Европа. И в момента избора, пред който тя е изправена, е именно това - да върви напред към повече интеграция, към засилване, или назад, към Европа на нациите, което за мен е равнозначно на Европа на национализмите, от гледна точка на реалното развитие на политическите процеси", разясни той.

"В позицията, която България взема, според мен застава именно този принципен въпрос - какъв ЕС искаме да имаме", добави Кючуков.

Опасност за спиране на европари за България няма, подчертаха гостите в студиото. Промените щели да имат по-скоро политически, а не финансов характер.

Вижте пълния разговор във видеото: