Европа на "две скорости" - някои в ЕС ще напредват по-бързо от други

"Единството не означава еднаквост", обясни идеята френският президент

07.03.2017 | 14:20 Редактор: Тодор Петров
Европа на

Европа на "две скорости", което да позволи на някои страни да напредват по-бързо от други. За това се обявиха лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания на срещата си в двореца Версай в Париж.

"Единството не означава еднаквост", заяви френският президент Франсоа Оланд пред колегите си Ангела Меркел, Мариано Рахой и Паоло Джентилони. 

По време на работната вечеря след срещата на върха четиримата лидери се обединиха около идеята, че Европа се нуждае от нови форми на сътрудничество и нови проекти, които да подпомогнат не само индивидуалния, но и общия растеж. 

"Трябва да имаме куража да приемем факта, че някои държави се развиват по-бързо от други. Но сътрудничеството на няколко скорости ще позволи на тези, които изостават леко, да не се чувстват изолирани", заяви германският канцлер Ангела Меркел.

Оланд, Меркел, Рахой и Джентилони ще се срещнат с европейските си колеги в четвъртък на срещата на върха на ЕС в Брюксел - нов етап преди срещата на върха на 25 март, на която се предполага, че ще бъде даден нов тласък на европейския проект.

Вижте повече за срещата на лидерите в репортажа: