Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Политолог: Съмнявам се, че ревизията влиза в правомощията на служебния кабинет

Георги Киряков и Андрей Бунджулов коментираха пред Bulgaria ON AIR новото служебно правителство и проблемите с корупцията в страната

27.01.2017 | 21:21 Редактор: Жанета Нейкова
Политолог: Съмнявам се, че ревизията влиза в правомощията на служебния кабинет

Политолозите Георги Киряков и Андрей Бунджулов коментираха в "Денят ON AIR" дали ще се разбунят духовете още повече с тази "сериозна ревизия", която служебният министър-председател Огнян Герджиков заяви, че смята да направи на предишните управляващи. 

"Аз се съмнявам, че такава ревизия е възможна в рамките на два месеца. Съмнявам се и, че това влиза в правомощията на едно служебно правителство", категоричен бе Георги Киряков.

Според него това изказване е било по-скоро шега по време на една не лека политическа ситуация.

Двамата политолози засегнаха и темата с корупцията. 

Пред Bulgaria ON AIR Андрей Бунджулов каза, че в момента се намираме в процес на една много сериозна промяна и, че обществото има голямо очакване за ефективно противодействие на корупцията. "Държавата трябва да адресира някаква посока".

Според Киряков пък, трудно би се изкоренила корупцията, при положение, че една част от хората просто са си казали, че именно чрез корупционните практики е начинът, по който могат да действат в някаква публична среда. 

Те бяха попитани тогава по какъв начин ще се случи промяната в държавата, смяната на старите играчи в парламента, до какво ще доведат предсрочните избори  и дали служебният кабинет ще поведе насоката.

"Просто трябва да се направи стъпката, а кой ще я направи - ще реши избирателят в края на март. Мисля, че съществува разместване на пластовете и сме в процес на много сериозна промяна", смята Бунджулов.

Киряков, от своя страна допълни, че след предсрочните избори е възможно да отпаднат партиите, които се считат като основни в борба с битката с корупцията и визира "Да, България", "ДСБ", "Нова република" и "Реформаторският блок".

Политологът спомена и присъствието на "новия играч" в политиката - Веселин Марешки, като подчерта, че трябва да обърнем внимание на неговото поведение в корупционната среда.

Целия разговор вижте във видеото: